A gazdasági háborút nem dronokkal vívják

Globális felmelegedésre készülve tényként tapasztaljuk a globális elhidegülést. Az USA aktív érdekérvényesítése a II. világháború után OROSZ érdekszférába átengedett területeken már régen elérte a bennszülött lakosság többségének ingerküszöbét. A helyzetet ma is a nyolcvanas évek közismert vicce jellemzi: “elvtársak vannak még hibák, de a baj az, hogy az eredményeink aggasztóak”. 2014-ben elegendő az “arab  tavasz”, és az ISIS említése. Az meg egyenesen katasztrófa, hogy az ukrán helyzetet milyen szankciókkal kívánja kezelni az USA az EU kárára. Ha komolyan gondolnák az önrendelkezési jogot, akkor a katalánoknak, az elszakított magyaroknak, és a többségében orosz, ruszin, kurd, palesztin stb. lakta területeknek is meg kell adni azt a lehetőséget, amit a skótok kaptak. Ide lehetne még sorolni Koszovó többségében szerbek lakta területeit is. Azzal mindenki tisztában van, hogy igen sok bonyodalommal járna ha a határokat nem a győztesek asztalánál kényszerítenék a vesztesekre, és  nemcsak hangoztatnák a liberális demokráciát, de a demokrácia jogalanyainak megadnák a lehetőséget is arra, hogy mindnyájan élhessenek deklarált jogaikkal, beleértve az önrendelkezést is.    

Azt mindenki látja és hangoztatja is, hogy az ukrán válság háborúval nem, legfeljebb világháborúval oldható meg. A kérdés akkor csupán az, mi marad belőlünk és Ukrajna népeiből. A NATO úgy látja, a fegyverkezésre kell többet fordítani és fokozni az embargót az oroszokkal szemben. Az intézkedések eredménye nem, de az oroszok által hozott ellenintézkedések hatása  már érzékelhető. Közülük néhány akár még pozitívnak is tekinthető, hiszen 80 forintért gyönyörű almát lehet kapni. Talán még a sertéshús is elérhető áron fog rendelkezésre állni a magyarok számára.

Az oroszokat ma azzal lehetne kényszeríteni, ha az USA a háborúra költött milliárdok helyett az egykori szovjet tagállamokat olyan mértékben támogatná, hogy az ott élők, beleértve az orosz lakosságot is, jobb lehetőségekkel rendelkezzen mintha az Orosz federáció polgára lenne.

A fentiekből egyértelmű, hogy ehhez az is hozzásegít, ha rosszabb a gazdasági helyzet Oroszországban. Ez viszont elérhető lenne azzal, ha az USA a hadikiadások helyett az EU meg a megújulónak tekintett energiák helyett a palagáz importot támogatná az USA-ból és Kanadából a Gazprom érdekterületére. Tisztában vagyok a mai viszonyokkal, de az is tény, hogy milyen eredménnyel járt Donald Regan elnök csillagháborús tervének bejelentése. Igaz akkor még jó tanácsadók vették körül az USA elnökét, köztük volt magyar Teller Ede is.

 

Pálos László

WordPress Plugin Share Bookmark Email