A társadalom védi magát a mocsoktól

” Tom Ackerman, az / angol nyelvű al-Dzsazíra / újság amerikai tudósítója a New York Times szerdai véleménycikkéből idézett egy részt, ami arról szólt, hogy azért kell továbbra is ilyen karikatúrákat publikálni, hogy “a gyilkosok egy pillanatig se gondolhassák, hogy ilyen módszerekkel elérhetnek valamit”.

Ezen viszont a lap katari újságírója akadt ki:    

“Ha megsértesz 1,5 milliárd embert, jó eséllyel lesz köztük egy-kettő, aki meg akar majd ölni” – írta, majd így folytatta: “és ha arra buzdítod az embereket, hogy sértegessenek 1,5 milliárd embert azzal kapcsolatban, ami nekik a legszentebb, akkor még több gyilkosságot akarsz, mert a 1,5 milliárd ember közt biztos lesz egy-két hülye, aki nem akarja tiszteletben tartani a szólásszabadságot”.

Mohamed Vall Salem ezzel fejezte be: “A Charlie Hebdo nem a szólásszabadságról, hanem a szólásszabadsággal való visszaélésről szólt. Ha ezt nem látjátok be, nézzétek meg még egyszer azokat a grafikákat! Nem arról van szó, hogy mit mondtak azok a karikatúrák, hanem hogy hogy mondták. Elítélem ezeket a szörnyű gyilkosságokat, de ÉN NEM VAGYOK CHARLIE” – írta.

Jacky Rowland, a lap párizsi tudósítója csak annyit írt: #azújságírásnembűn. Ezen viszont Omar Al Saleh, jelenleg Jemenben lévő riporter akadt ki. Azt írta csupa nagy betűvel, hogy

az újságírás nem bűn, de a mocskolódás nem újságírás, és az viszont bűn, ha valaki rosszul csinálja az újságírást.

Az angol nyelvű al-Dzsazíra szerkesztőségét pár évvel ezelőtt nagyrészt lecserélték, mert meg akarták változtatni a lap sokszor nyugatellenesnek vélt profilját. Ekkor sok európai és amerikai újságírót vettek fel a laphoz: főleg köztük és a korábbiak közt alakult ki vita a Charlie Hebdo kapcsán most.

A teljes levelezést angolul itt, a cikk alján lehet elolvasni.”

http://index.hu/kultur/media/2015/01/10/mi_nem_charlie_mi_az_al_jazeera_vagyunk/

Utcai harcok Párizsban

 

“…miközben roppant mód megrendítő a francia újságírók halála, azért mégis gusztustalannak tartom, hogy miközben a csapból is a je suis charlie folyik, addig alig egy két lap tartotta fontosnak lehozni – persze ők sem címlapon – hogy a Boko Haram bement és kiírtott egy egész várost Nigériában. Kétezer halott. Nők, gyermekek.

http://www.theguardian.com/world/2015/jan/09/boko-haram-deadliest-massacre-baga-nigeria

Saturday 10 January 2015

Vajon ez mit árul el a médiáról?”

 

 

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email