http://www.inopressa.ru/article/18Jun2015/corriere/kissinger.html

 https://www.scribd.com/doc/269889594/Kissinger-Nem-fogjuk-elszigetelni-Oroszorszagot-Moszkva-kulcsszerepet-jatszik-a-vilagban
2015. június 18.

Paolo Valentino | Corriere della Sera

Kissinger: “Nem fogjuk elszigetelni Oroszországot. Moszkva kulcsszerepet játszik a világban.”

Henry Kissinger, az USA volt külügyminisztere szerint Ukrajnát nem szabad valamelyik oldalra rángatni, hídszerepet kell betöltenie, írja Paolo Valentino a Corriere della Sera-ban közzétett cikkében.

Kissinger szavai szerint, az Oroszország és az USA közti alapvető párbeszéd fontos a világ egyensúlya számára és nemcsak folytatni kell, de ki is szélesíteni. „Moszkvának és Washingtonnak mindent meg kell tennie az ellenséges szembenállás politikájának elkerülése érdekében.” A volt külügyminiszter nem tartja hasznosnak valamelyik oldalt okolni a kialakult helyzetért: „Ma egy a fontos: a jövőbe nézni a helyett, hogy a múlton veszekednénk. Én optimista vagyok és hiszem, hogy így is lesz. Túl nagy érdekek forognak kockán ahhoz, hogy ne ez történjen.”

Válaszolva a kérdésre arról, mit lehet tenni az ukrán válság megoldásáért és nem áll-e fenn a katonai eszkaláció veszélye, Henry Kissinger ezt mondta: „Sajnos, az eszkaláció lehetséges forgatókönyv, de nem akarnám ezt a témát kifejteni. Már mondtam, hogy fatális hiba az a vélemény, hogy Ukrajnát át lehet vonszolni az egyik vagy a másik oldalra, holott a szerepe: hídként szolgálni Európa és Oroszország között.”

„A nagyhatalmak új történelmi helyzetben találták magukat és nem tudtak alkalmazkodni a globális realitás megváltozott körülményeihez”, – hangsúlyozta Kissinger.

Követ-e el valamilyen hibát a Nyugat Oroszország vonatkozásában? „Nem beszélnék hibáról. De a nyugati országoknak el kell ismerniük, hogy Oroszország fontos a planéta békéjére nézve, hogy számunkra nélkülözhetetlen a hozzájárulása az olyan bonyolult kérdések megoldásához, amilyenek a regionális válságok, az iszlám terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek terjedése, az élelmiszerbiztonság. De Oroszországnak a maga részéről el kell ismernie azoknak a korlátozásoknak a lényegét, amelyek jellemzik az európai megközelítést a nemzetközi politikában”, – jegyezte meg az USA volt külügyminisztere.

(Ford. Szende Gy.)

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email