2015. november 27., péntek 10:41
A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2015. november 27., péntek (OS) – A Változó Világ Mozgalom (VVM) szerint Magyarország civil szférája nehéz, sok vonatkozásban szánalmas állapotban van. Ez következménye az ország hasonló helyzetének, részben annak tükörképe.
A civil szféra számára hiányzik a békés, alkotó és demokratikus környezet. A társadalom mélyen megosztott és túlpolitizált. Az uralkodó táborok kirekesztők és agresszívek, igyekeznek ellenőrzésük alá vonni minden forrást, azokkal pedig önkényesen és átláthatatlanul rendelkeznek, szinte kizárólag saját érdekükben, mindenféle technikával szédítve a közvéleményt.
A helyzeten rontottak az elmúlt évek követhetetlen jogszabályváltozásai is. Egy sor közhasznú szervezet méltánytalanul elveszítette közhasznú állását vagy kényszerült zavaros meghatározásokkal alkalmazkodni a hiteltelenség erősödő uralmához.
Itt lenne az ideje, hogy a civil szféra rálépjen az igazi önszerződés útjára. Ki kellene harcolni az ésszerű törvényi szabályozást, beleértve egy közhasznúsági “amnesztiát”, de legfőképpen azt, hogy a civil szféra finanszírozását közösségi formák oldják meg, korlátozva mind az adópénzek önkényes szétosztását a kormány által, mind a társadalom magánosított gazdagságának másképpen önkényes osztogatását.
Különösen fontos és üdvös lenne, ha minél több civil szervezet elhatárolódna a harcos táboroktól és pénzforrásaiktól, bölcsen összefogna, és egységben azon fáradozna, hogy a civil szféra egy új, önálló hatalmi ágként járuljon hozzá a társadalom fejlődéséhez.

www.valtozovilag.hu/felhivas.htm
Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

WordPress Plugin Share Bookmark Email