http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/dec/01/russia-fighting-isis-moscow-turkey

Eiland, Giora: Oroszországnak igaza van: Az ISIS leküzdése a prioritás mindünk számára

Giora Eiland: Russia is right: fighting Isis is the priority for us all

Moszkva előre látta az Isis által okozott veszélyt és tudja, hogy csak egy egyesült front győzheti le azt. Törökország motívumai azonban homályosabbak.

The Guardian, 2015. december 2.

A mostani feszültség Orosz- és Törökország között engem két, sok évvel ezelőtti találkozásomra emlékeztet – az egyik egy orosszal, a másik egy törökkel – amelyek segíthetnek némileg megvilágítani a két ország jelenlegi viselkedését.

Körülbelül tucatnyi éve, egy orosz agytröszt vezetője Izraelbe látogatott. A Nemzetbiztonsági Tanács (National Security Council) vezetőjeként, néhány más védelmi vezetővel együtt, találkoztam vele, és hallottam őt azt mondani, hogy egy iszlám állam a legnagyobb veszély a világbékére nézve. Igaz, akkor nem említette az „Isis” nevet, de a jelenséget, amelyet az képvisel, megdöbbentő pontossággal megjósolta. Az orosz tisztviselő figyelmeztetett egy iszlám kalifátus képződésére Irakban, amely a felbomlás folyamatában volt, és arra, hogy ez a kalifátus megpróbálja majd ellenőrzése alá vonni a Közép Keletet, és onnan hosszú karjaival észak felé nyúlni, az iszlám, korábban szovjet köztársaságokon át. Ugyanakkor, megpróbálja majd kihasználni a nyugat gyengeségét és a figyelme Európa felé fordul. Az volt a következtetése, hogy Oroszországnak, a nyugati hatalmaknak és Izraelnek közös ellensége van, és a legnagyobb érdekükben áll egyesíteni az erőiket a leküzdéséhez. Éveken át hallottam hasonló üzeneteket, amikor orosz tisztviselőkkel találkoztam. Ők az USA iraki háborúját is bírálták – „bárgyúságként” írták le azt, – amely csak gyorsítani fogja a kalifátus érkezését.

Körülbelül egy évvel a találkozásom előtt az orosszal, találkoztam egy vezető török tisztviselővel. Ez akkor történt, amikor a Jeruzsálem és Ankara közötti kapcsolatok kitűnőek voltak. A találkozón a török tisztviselő nyíltan beszélt az országa világképéről. „Tudjuk, hogy nem kaphatjuk vissza a földeket, amelyek 1917 előtt az ottomán birodalom ellenőrzése alá tartoztak,” mondta, „de ne tévedjenek, azt gondolva, hogy az első világháború végén a győztes országok – főként az UK és Franciaország – által nekünk diktált határok számunkra elfogadhatók. Törökország módot fog találni a visszatérésre a természetes határaihoz délen – az iraki Mosul és a szíriai Homs közötti vonalhoz. Ez a mi természetes törekvésünk és indokolja azt a nagy türkmén jelenlét abban a régióban.”

Három következtetést vonhatunk le a jelenlegi helyzetet vizsgálva azoknak a találkozásoknak a fényében. Az első, hogy Oroszország régen megjósolta az Isis megjelenését és Moszkva nagy stratégiai fenyegetésnek látja ezt a szervezetet. A második, hogy az oroszoknak igazuk van elvárva a nyugattól elsőbbséget adni az Isis elleni harcnak, és későbbre hagyni a nézeteltéréseket más kérdésekről. A harmadik, hogy noha Törökország a Nato tagja, nem cselekszik olyan módon, amely kedvezne a Nato érdekeinek. Inkább összetűzésbe rángatja a szervezetet, hogy török érdekeket védjen, ide értve a támadásokat a kurdok ellen, akik ténylegesen egyedül harcolnak az Isis ellen a földön, valamint az oroszok szükségtelen provokálását. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint, Törökország még pénzügyi közreműködésben is részesíti az Isist.

A következtetésnek nyilvánvalónak kell lennie: az Isis okozta fenyegetés hasonló ahhoz, amelyet a náci Németország okozott. Az Oroszország és a nyugat közötti koordináció nem fogja szavatolni, hogy az Isis elleni csatát megnyerik, de a nélkül a csatát bizonyosan el fogják veszteni. A francia elnök, François Hollande, úgy látszik, elfogadta ezt, és csak remélhetjük, hogy sikerül meggyőznie a többi Nato-országokat korlátozni Törökországot és egyesíteni az erőket Oroszországgal.

Izraelnek lehetnek némi érdek-konfliktusai ebben a kérdésben, de mindig észben kell tartanunk, hogy mi történne, ha az Isis megerősödne, és ellenőrzése alá vonná Szíriát, a Jordánt és a Sinait. Izrael számára is világos a következtetés: a győzelem az Isis felett az első.

Giora Eiland Izrael Nemzetbiztonsági Tanácsának korábbi vezetője

(Ford. Szende Gy.)

WordPress Plugin Share Bookmark Email