Egy bátor hang Amerikából

Bojkottálják Quentin Tarantino új filmjét  (The Hateful Eight) a New York-i, a Los Angeles-s és a philadelphiai rendőrök, mert teljesen kiborultak attól, amit a rendező a RiseUpOctober elnevezésű erőszakellenes tüntetésen mondott.

Tarantino az erőszak elleni tüntetésen arról beszélt, hogy  ha gyilkosságot lát akkor azt nem nézheti tétlenül. Ezt parancsolja a lekiismerete.  “A gyilkosságot gyilkosságnak, a gyilkosokat pedig gyilkosoknak kell nevezni.”-mondta határozottan, köntörfalazás nélkül  a rendező. A világhírű művész nemcsak feketékkel együtt tüntet és követeli az erőszak megszüntetését, hanem filmjein keresztül is üzen. Nemcsak a hivatalos USA vezetőinek és erőszakszervezeteinek, hanem az egész világnak. Az Aljas nyolcasban  a fekete szereplő egy Abraham Lincolntól kapott személyes levelet hord magával, ezzel teremti meg  azt az állami védelmet, ami a fehéreknek eleve garantált.  Tudatja az emberekkel, hogy vele is törődik az állam, azaz törődnie kellene,  őt is számon tartják, és ő is fontos.

“Az USA úgy tartotta magát a világ legdemokratikusabb államának, hogy közben feketék millióit tartotta rabszolgasorban. “

Bárki kiállhat és elmondhatja a véleményét egy demokratikusnak mondott országban, ahol szólásszabadság van. Szólni szabad, csak kérdés, hogy meddig jut el a hang, hogy ki hallja meg. Mindenkinek kötelessége felszólalni az ártatlan áldozatok mellett, az igazság oldalán. Minél többen vagyunk, annál erősebbek leszünk. Azonban, ha egy világhírű ember, művész teszi ezt, sokkal többen fognak róla tudni, sokkal többen hallják meg.  Tarantino a gyengék mellé állt, nem először. A gyengék, a megalázottak üzenetét hangoztatja, és az ő hangja messzire hallatszik.

“És ha úgy gondolod, hogy embereket gyilkolnak meg, akkor fel kell kelned és tiltakoznod kell ellene. Azért vagyok itt, hogy elmondjam, én a meggyilkoltak oldalán állok.”- mondta a rendező. Nem érdekli az sem, hogy jelentősen csökkennek a bevételei, és nem fogják díjakra jelöni. Ez a hang eljutott Európába, mindenki hallja és hallani fogja. Kérdés, hogy meg is értik? Megértik a filmjeit? Megértik az Aljas nyolcast? Igen. Meg fogja érteni mindenki!

F.Zs.

Forrás:  http://frontoldal.hu/egy-bator-hang-amerikabol/

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email