de jó európai parlamenti képviselőnek lenni!

 

Az EU-parlamenti képviselőknek teljesen kötetlen munkaidejük van, senki nem nézi, hogy mikor, hova járnak el.

Semmilyen visszatartó erő nincs, ha valaki nem akar bejárni.
Csak rajtuk múlik, hogy mennyit dolgoznak: van, akit havonta csak négy-öt napon, a plenáris üléseken látni. Ha azokat nem is büntetik, akik nem járnak be dolgozni, a munkamániások nagyon jól járnak: a képviselők ugyanis a fizetésükön felül napidíjat is kapnak azokra a napokra, amikor igazoltan Brüsszelben vagy a strasbourgi plenáris üléseken vannak.

Mégpedig nem is keveset: napi 304 euró, azaz közel 95 ezer forint jár nekik a költségeik fedezésére.

A számlákat nem kell bemutatni, aki reggel aláírja a hivatalos jelenléti íveket, annak aznapra jár a napidíj.
Reggel hétkor nyitnak, és péntekenként nem ritka, hogy a képviselők bőröndökkel állnak ott hosszú sorban, még gyorsan aláírnak, aztán mennek a reptérre, és indulnak haza hétvégére” – mesélte az egyik volt asszisztens, aki szerint hétköznapokon a bizottsági ülésekről is simán le lehet lépni aláírás után.
Aki havonta 20 napon aláírja a jelenléti íveket, az összesen 6080 eurót, azaz 1 848 320 forintot kap. Így pedig a fizetésükkel együtt már 3,75 millió forintnál járnak havonta.

És ez még nem minden, mert a képviselők a munkával járó egyéb költségeikre – irodabérlésre, számítógépekre, telefonszámlákra – is kapnak költségtérítést.

A költségtérítést csak egyszer kell igényelni, és onnantól kezdve automatikusan utalják a képviselőnek a havi 4299 eurót, azaz 1 306 896 forintot.

“Az irodanyitás bizonyítására csak egy címet kérnek, a bérleti díjról szóló számlákat nem kell bemutatni, úgyhogy elég, ha valaki egy ismerőse címét bediktálja, soha senki nem fogja ellenőrizni, hogy tényleg van-e irodája.

Autó elszámolás:

Egy oda-vissza autóúton simán meg lehet spórolni 1000 eurót (kb. 300 ezer forintot) –magyarázta az egyik, korábban egy magyar képviselő mellett asszisztensként dolgozó férfi, miért népszerű megoldás ez a képviselők körében.

“Idővel persze arra is rájönnek, hogy nem is muszáj utazniuk, elég, ha egy sofőr megjáratja az autót Budapest és Brüsszel között, és begyűjti a bizonylatokat.

De még úgy is nagyon jól járnak, ha a sofőr viszi az autót, elszámolják az utazást, ők meg egy olcsó fapados jeggyel hazarepülnek”.

Havi négy utazással számolva így könnyen megtakaríthat magának egy képviselő mégegymillió forintot.
Az ingázáson felül egyéb utazásokat is elszámolhatnak a képviselők, hiszen előfordulhat, hogy konferenciákra vagy más hivatalos
rendezvényekre egy másik országba kell utazniuk. Ezeket az utazásokra éves keret van: 4243 eurót (1 289 872 forintot) kell beosztaniuk.

Ez az összeg nem jár automatikusan, bizonylatok ellenében fizetik ki.

“Azt viszont senki nem ellenőrzi, hogy miért utazott oda a képviselő, úgyhogy csak a lelkiismeretüktől függ, hogy mennyire használják munkára, és mennyire nyaralásra ezt a keretet”

A képviselők asszisztenseket, gyakornokokat is alkalmazhatnak, erre is külön keretet kapnak az EP-től. Havonta 21 209 euróból
(6 447 536 forintból)
 gazdálkodhatnak, ebből fizethetik ki a segítőiket.

Nem véletlenül került bele az EP-képviselőkről szóló törvénybe külön kitételként az, hogy a képviselők nem részesülhetnek ebből az összegből, ugyanis sok esetben elvárták, hogy az alkalmazottak osztozzanak velük.

Egy egykori asszisztens szerint hiába a tiltás, ez még most sem ismeretlen gyakorlat.

“Általában úgy egyeznek meg, hogy a pénz kétharmada marad az asszisztensnél, az egyharmadát pedig megkapja a képviselő.

Sok ilyen eset van még most is. Van, aki hivatalos panaszt is tesz, de nem tudják ezt ellenőrizni, bizonyítani is nehéz.”

A végkielégítést az EP-ben töltött évek után fizetik, minden év egy hónapot ér, de legalább hat hónapot mindenki megkap, és
akármilyen sokáig volt valaki képviselő, legfeljebb kétévnyi fizetés jár neki.
A 2009 óta EP-képviselő Bokros Lajos például biztosan nem fogja folytatni a munkáját, mert a pártja nem tudott listát állítani,
így öt év képviselőségért még félévnyi fizetést, azaz nettó 11,4 millió forintot fog kapni.

“Igyatok csak, próbáljátok ki a legdrágább söröket, ingyen van, mindent fizetnek!” – buzdította egy magyar
európai parlamenti képviselő néhány évvel ezelőtt egy brüsszeli kocsmában azt a tucatnyi újságírót, akiket azért utaztatott ki, hogy közelről is bemutassa nekik, milyen fontos intézmény az Európai Parlament.
Egy busznyi  vendég jól hoz a konyhára. A cikkünk elején említett sörözést persze nem az eddig felsorolt keretekből állta a magyar EP-képviselő, hanem még erre is külön pénzt kapott.Minden képviselőnek lehetősége van rá, hogy évente 110 vendégnek megmutassa, hogyan működik az Európai Parlament. A vendégeknek
legalább 10 fős csoportokban kell érkezniük, és a képviselő évente legfeljebb öt csoportot hívhat, tehát úgy jár a legjobban, ha minél több embert összeszervez egyszerre.
Az ismeretterjesztő munkát és a vendégfogadást az EP támogatja.

Az utazásra kilométerenként 0,09 eurót fizetnek egy vendég után.

Ez azt jelenti, hogy egy Budapestről érkező vendégért körülbelül 243 eurót (73 872 forintot) kap a képviselő.

Ez bőven fedez egy fapados repülőjegyet is. Az étkezésekre vendégenként 40 eurót (kb. 12 ezer forint), a szállásra pedig 60 eurót (kb. 18 ezer forint) fizetnek, azaz nagyjából összesen százezer forintot kapnak egy vendég után.
Az egyik asszisztens tapasztalata szerint vannak olyan képviselők, akik csak megutaztatják a csoportot, reggel jönnek a fapadossal, kapnak egy ebédet Brüsszelben, este pedig mennek haza: ezt 80-90 euróból ki lehet hozni, úgyhogy bőven marad a támogatásból.

De akik mesterei a spórolásnak, azok inkább összegyűjtenek egy busznyi látogatót, ami sokkal olcsóbb, mint a repülős utaztatás. Ráadásul minél messzebbről jön a vendég, annál több pénz jár utána.

Egy busznyi  iskoláson legalább 13-14 ezer eurót (körülbelül 4 millió forintot) meg lehet spórolni” – mesélte a volt asszisztens, aki maga is segédkezett ilyen utazások szervezésénél.

 

…AZÉRT NAGYON KÍVÁNCSI LENNÉK ARRA, HOGY EURÓPÁBAN MINDENKI TISZTÁBAN VAN MINDEZEKKEL???

…KINEK KERÜL EZ ENNYIBE, MINT AMENNYI???

…MIÉRT ÉS MEDDIG MEHET EZ ÍGY, MIKÖZBEN EURÓPA  EGYRE SZEGÉNYEDIK, ÉHEZIK???!!!

 

   

 

 

​Ha erre nem forr fel az agyad, sürgősen keresd fel a háziorvosodat!

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email