Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/energia/a_geotermia_sem_mindig_zold.235070.html

A geotermikus kutak általában biztos, stabil forrásként képesek tiszta hőenergiát biztosítani, azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy ezek az energiaforrások nem szennyezik a környezetet. Elég csak a török geotermikus kutakra gondolni, melyek egy része a furcsa geológiai adottságok miatt annyira szennyező, mint a széntüzelésű erőművek – állítja az EBRD egyik friss elemzése.

Az EBRD Törökországban finanszírozóként is jelen van a geotermikus energia projekteknél, legutóbbi vizsgálataik viszont azt mutatták, hogy egyes geotermikus erőművek annyira szennyezők, mint a széntüzelésű erőművek. A szervezet tanulmánya megállapította, hogy Törökországban olyan földalatti mészkőrétegek vannak, melyek, ha 280 Celsius fokon gőzzel érintkeznek, akkor széndioxid oldódik ki. Ezek a mészkőrétegek ráadásul többnyire ott vannak, ahol a geotermikus kutak többsége található (Anatólia).

A geotermia sem mindig zöld
Ez nagyon ritka jelenség a megújuló energiánál, ezek az energiatermelési módok hagyományosan nem járnak üvegházhatású gázkibocsátással. Mindez reflektorfénybe helyezheti a török geotermikus energia projekteket, melyeknél az elkövetkező években jelentős felfutás várható: a cél, hogy 2023-ra 60 százalékkal növeljék a geotermikus kapacitásokat. A kapacitások így elérhetik az 1000 MW-ot, ami akkora már, mint egy atomerőmű kapacitása.

A geotermia sem mindig zöld
A geotermikus erőműveknek több fajtája van, az egyik típusnál a kinyert magas nyomású gőzt vezetik rá a turbinákra, mely a generátort meghajtja (dry steam plant), egy másik típusnál forró vizet nyernek ki, amit nyomáscsökkentéssel vezetnek a turbinákra (flash steam plant), továbbá olyan megoldás is létezik, amikor alacsony hőmérsékletű vizet, vagy gőzt nyernek ki és ennek hőjét hasznosítják (binary cycle power plant).

Akadtak persze olyan török energetikai cégek, melyek vitatták a tanulmány megállapításait, ilyen volt például a Zorlu Enerji, mely eddig közel 1 milliárd dollárt fektetett geotermikus projektekbe. Vannak olyan cégek is, melyek már azon dolgoznak, hogy hogyan tudják a kibocsátott széndioxidot a földbe visszajuttatni, ilyen például az ankarai központú Gurmat.

A tanulmány egyébként az EBRD-t is kínos helyzetbe hozza, mely a környezetvédelmi szempontok alapján vizsgálja a megújuló energia projekteket. Januárban a szervezet 100 millió eurót különített el törökországi geotermikus projektek finanszírozására.

(Bloomberg)

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email