https://kprf.ru/party-live/cknews/160090.html

Trump győzelme a nemzetközi spekulatív finánctőke veresége, de Oroszországnak nem szabad illúziókat táplálnia

Победа Трампа – поражение мирового финансово-спекулятивного капитала. Но России нельзя обольщаться

A KPRF KB elnöke, Zjuganov G. A. nyilatkozata

2016-11-10

Az USA elnökválasztásán, 2016. nov. 8.-án a republikánus párt jelöltje, Donald Trump győzött. Észrevehető fölénnyel nyert a demokrata párt képviselőjével, Hillary Clintonnal szemben.    

  1. Trump győzelme a globális kapitalizmus fokozódó ingatagságát mutatja. Az USA-ban, 2007-ben kezdődött jelzálogválság súlyos megrázkódtatásokhoz vezetett a világ pénzügyi-gazdasági rendszerében, amelyek a világ majd 200 országát érintették. A kiút keresése során Washington a katonai-politikai kalandok újabb sorozatába sodródott. Ez Líbia törvényes kormányának megdöntéséhez, M. Khaddafi vadállatias meggyilkolásához vezetett. Ez után a valaha békés és virágzó Szíria vad szétrombolása következett. Az amerikai imperializmus tombolásának csúcsa polgárháború kirobbantása volt Ukrajnában, amelyben az USA a náci-banderista erők oldalán lépett fel.

Mindezek a kalandorságok destabilizáló visszhangot keltettek Európában és Amerikában, a nyugati világ és Oroszország közti kapcsolatok kiéleződéséhez, az USA és az EU elit hasadásához vezettek. Hollandia lakossága népszavazáson lépett fel Ukrajna EU-felvétele ellen, elutasítva a globalizmus követését. Nagy Britannia az EU-ból való kilépésre szavazott, nem kívánva elfogadni az Európai Bizottság diktátumát.

Trump sikere a globalizáció eszméinek vereségét látszik jelenteni. Az USA új elnökének gazdasági programja világtendenciát tükröz a termelés, az egész technológiai lánc visszatérítésére az olcsó munkaerővel és erőforrásokkal rendelkező országokból a nemzeti területre, új munkahelyek létesítése, nyereségek és adók generálása érdekében. Ez a nemzeti termelő tőke győzelme a nemzetközi finánc-spekulatív tőke felett.

Trump sikere azonban nem az alapok megrázkódtatása, csak az erők mérlegének a változása a világkapitalizmuson belül. Mi, kommunisták ezért semmilyen illúziókat nem táplálunk az USA új elnökével kapcsolatban. Valóban, Trump az amerikai és világoligarchia elválaszthatatlan része. A különbség csak abban van, hogy ő a nagytőkének azt a részét képviseli, amely érti, hogy az egypólusú világ előző modellje a gazdaság stagnálásához, a nemzetközi helyzet éleződéséhez vezetett, és nem működik.

Oroszország gazdaságának állapotához mérten Amerika a jólét oázisának látszik. Ez azonban illuzórikus kép. Mögötte majdnem 20 billió (1012) USD-os, csillagászati adósság rejtőzik. A nem sablonosan gondolkodó, bátran az árral szemben haladó Trump várhatóan képes kiragadni Amerikát az adósságok és kalandok mélyéből, amelybe lassan, de kérlelhetetlenül süllyed. Trump nem véletlenül jelentette ki, hogy az USA újraiparosítására és a mezőgazdasági termelés újjászületésére vesz irányt.

Amerika kormányzó csoportjának elég esze volt ahhoz, hogy ne hamisítsa meg a választásokat. Igen, az összes vezető TV-csatornák és újságok Trump ellen dolgoztak. A globalista tömegtájékoztató eszközök intenzíven megdolgozták a választók tudatát, ezen belül számtalan „közvélemény-felméréssel” is, amelyek Clinton győzelmét jósolták. De Amerika felső köre nem folyamodott nyilvánvaló hamisításhoz és adminisztratív eszközök durva felhasználásához, amint ez nemrég történt nálunk a választásokon.

Ez arról beszél, hogy az USA politikai rendszere képes áthangolódni, természetesen a monopoltőke uralma megtartása érdekében. Ebben áll a kulcsfontosságú különbsége az oroszországi vezető csoporttól, amely kész minden módon tartani az állásait, figyelmen kívül hagyva a már nyilvánvalóan megérett társadalmi szükségét az irányvonal kardinális megváltoztatásának és a kormány összetétele felújításának.

Trump Oroszországgal és a világ helyzetével kapcsolatos nyilatkozatainak egész sora pozitív jellegű. Nem szabad azonban illúziókat táplálnunk, mert Trump keményen védi az osztálya és Amerika érdekeit.

Eközben az oroszországi társadalomban valamiért olyan benyomás alakult ki, hogy az Oroszországgal való jó kapcsolatok helyreállítására felhívó Trump közelebb áll hozzánk, mint a harcias Mrs. Clinton. Valójában az „Oroszországgal való baráti kapcsolatok megújítása” visszatéréssé válhat a „baráti öleléssel való megfojtás” politikájához, amely az iparunk, a tudományunk, az oktatási rendszerünk szétrombolásához vezetett. Éppen a külső fenyegetés hiányának ürügyén rombolták szét a nagy szovjet hadsereget.

Trump pozitív szándékait szükség esetén korrigálni fogják azok, akik ténylegesen irányítják az USA külpolitikáját: a neokonzervatívok, akik meg akarják őrizni és erősíteni Amerika világuralmát. Trumpnak gyorsan megmagyarázzák, hogy egy dolog választás előtt bókolni Putyinnak, más szolgálni az USA reálérdekeit, amelyeknek ellenségképre van szükségük a gigantikus katonai kiadások és a fegyvergyártók nyeresége megőrzéséhez.

Minden esetre, az USA új alelnöke, Mike Pence Oroszországgal kapcsolatban nem kevésbé agresszíven nyilatkozott, mint Mrs. Clinton, és maga Trump keményen beszélt a katonai kiadások magas szintje fenntartásának szükségességéről.

Az USA-val való normális kapcsolatok helyreállításának a legjobb módja nem a „jó Donald bácsira” számítani, hanem erősíteni Oroszország gazdasági, intellektuális és katonai erejét, összefogni a társadalmat a szociális igazságosság és a népek barátsága eszméi alapján.

Nem a kapitalizmus csődbement liberális modelljét kell másolnunk, amint azt a Kudrin-Csubajsz csoportosulás követeli, hanem energikusan az iparosodásra, a tudomány és az oktatás újjáteremtésére, azaz az alkotásra kell irányt vennünk.

Csak az erős Oroszország tárgyalhat egyenlőként Amerikával!

A KPRF KB elnöke

Zjuganov G. A.

(Ford. Szende Gy.)

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email