A “(Fekete) Bárányok” hallgatnak, de meddig? Mottó: “Minden, mindennel összefügg!” Washington – Moszkva – Berlin/Brüsszel vs Amerika – Európa jövője?

Kedves Kollégák!

A szíriai háború és a “menekült/migráns”-áradat közvetlen kiváltó okairól, és főleg az igazi, a háttérben (az USA-ban és Európában) zajlott, és napjainkban is zajló, titkos tárgyalásokról rántja le a leplet a Le Monde diplomatique magyar fordításban megjelent 2 írása (szerző: F. William Engdahl / fordította: Kleinheincz Ferenc, ill. J-M. Quatrepoint / Morva Judit), és részben a “Valdai Klub” Szocsiban, 2016.10.23-28. között megrendezett, 13. ülésén elhangzottak is (Magyar Nemzet, 2016.10.31-i száma, Stier Gábor tudósítása, köztük Vlagyimír Putyin beszéde / kivonat: “Oroszország Európában van, s így érdekei az EU-hoz kötik!”) amelyek Magyarországot, annak energia-, és importfüggőségét közvetlenül és közvetve is, alapvetően érintik!   

A magyar közmédiában, az eddigi hivatalos tudósításokban – néhány tiszteletre-méltó kivételtől eltekintve (lásd: mellékelt írások szerzői!) – vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon halvány utalásként, rosszabb esetben “elferdítve / elfordítva” jelennek meg hírek, a régi, jól bevált pc(!) szabályai szerint! (Lásd: német média, stb.)

A magyar diplomácia nincs könnyű helyzetben, az Európai Unió és az USA által vezényelt NATO tagjaként, ill. Németország kereskedelmi-, gazdasági partnereként, valamint korábban a Szovjetunióhoz, és annak tagállamihoz, majd a SZU felbomlása után, főleg az Oroszországhoz kötödő – évtizedekre visszanyúló – külkereskedelmi export-import, tudományos-, technikai-, energetikai-, infrastruktúrális-, alap-, és nyersanyag-ellátási-, stb. kapcsolatok, ill. függőség, valamint a magyar kormány által korábban meghirdetett “Keleti nyítás” következtében.

Kérdés, hogy a napokban lezajlott amerikai elnökválasztás, és a közeljövőben, több európai országban (Ausztria, Franciaország, Németország, stb.) is várható választások, stb. után, a világpolitika milyen irányt vesz, és annak eredménye hogyan befolyásolja majd Magyarország helyzetét és lehetőségeit, a fenti írásokban érintett legalapvetőbb kérdésekben (migráció, klímaváltozás, víz-, élelmiszer-, energia-biztonság, import-, és energia-függőség, ill. USA-RUS-EU, stb.)?

Kivánom, hogy a világpolitika, és ezen belül az amerikai, és nyugateurópai, ill. az EU és Oroszország politikája végre Európa egésze, és ezen belül Közép-Európa, benne Magyarország polgárai (!) szempontjából is kedvező irányba változzon, és a “nagyhatalmak” emelkedjenek felül önző, parciális érdekeiken, meghallják és megszívleljék a “nép hangját”, talán még nem késő!

Ebben a reményben,

Kellemes hétvégét kíván,

Baráti üdvözlettel:

Péteri László
aranydiplomás építészmérnök, egyetemi tanársegéd
ny. minisztériumi vezető főtanácsos, az OIH /
Országos Idegenforgalmi Hivatal v. főmérnöke
belkereskedelmi-idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email