A “Vörösiszap-katasztrófa” története 6 év eltelte után. Hogy néz ki a magyar jog-, és igazság-szolgáltatás helyzete “alulnézetből”! 6.a rész Másodfokú ítélet! Győztünk?

Kedves Kollégák!

Az állampolgárok jelentős része, a károsultak és a jogász-társadalom “apraja-nagyja”, feszült figyelemmel kísérte a “Vörösiszap-per” másodfokon, a Győri Ítélőtábla előtt “zajló” eljárását, és főleg annak döntéseit. A Dr. Zólyomi Csilla, tanácsvezető bíró által meghozott ítélet hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság – mind a 15 vádlottat – bűncselekmény hiányában(?) – felmentő ítéletét, és soron-kívüli, új eljárás lefolytatására kötelezte – az ügyészi javaslattal szemben azonban – ismét a Veszprémi Törvényszéket, de egy más összetételű bíróság előtt!

Győztünk! De tényleg győztünk? Mottó: “Egyik szemünk sír, a másik meg nevet!” A pártatlanság, és az elfogulatlanság elvének betartását a közvélemény és “Vörösiszap-katasztrófa” minden áldozata – 7 év eltelte után is – figyelemmel fogja kísérni!

Az ítélethirdetés óta eltelt néhány nap eltelte után megállapítható, hogy

– a közvélemény jelentős része elégedett az ítélettel, míg
– a jogász-társadalom és a média is megosztott, egy kisebbik részük – főleg a nyugdíjas bírók, a vádlottakat védő ügyvédek, és a média jól elhatárolható “szűk köre” változatlanul – meggyőződésből, vagy korábbi exponáltságuk miatt, presztizsből – a mind a 15 vádlott felmentését tartalmazó, elsőfokú bírósági eljárást, “tényfeltárást” és ítéletet tartja “kiválónak”! (indoklás?)

A fentiek illusztrálására mellékelek egy “csokrot”, néhány általános és konkrét véleményt, észrevételt, ill. a jövőre vonatkozó – az érintett áldozatok jogos érdekeit védő – javaslatot, a jogi szabályozás, az eljárási szabályok, stb. módosítására vonatkozóan!
.
Ezek közül először, a másodfokú ítélettel kapcsolatos első reakciókból mellékelek most néhányat, majd – terjedelmi korlátok, és időigényességük miatt – a részletesebb, mélyebb elemzést igénylő, dokumentum-kivonatokat, stb. később tudom csak küldeni. A fentieket a hazai gyakorlatban példátlan katasztrófa, és az azt követő – 7 éve tartó, és ma még mindig nem tudni meddig tartó – igazság-, és jogszolgáltatási, valamint katasztrófavédelmi-, kárelhárítási-, kártérítési-, és kárenyhítési gyakorlat precedens jellege indokolja, különös tekintettel a jövőre, az áldozatokra, és hozzátartozóikra, valamint a katasztrófában érintett térségekre vonatkozóan ! (Mintha az elsőfokú tárgyalást vezető bíró Róluk elfeledkezett volna!? Bírákra vonatkozó előírások: “pártatlanság”, “elfogulatlanság”, fair, tisztességes, törvényes eljárás, szakértők bevonása, kizárása, stb.?)

Előzetesen néhány, a témával foglalkozó videó-felvétel internet-linkjét mellékelem, kommentárok nélkül:

https://www.youtube.com/watch?v=rgK_h3G3tqk 13:49 Közzététel: 2017. február 6. A Győri Ítélőtáblán a másodfokú büntető ítélethirdetés előtt latolgatja az esélyeket, majd értékeli a felmentő ítéletet hatályon kívül helyező másodfokú határozatot Dr. Morvai Krisztina büntetőjogász, EP képviselő és Kepli Lajos környezetmérnök, országgyűlési képviselő, a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság elnöke.

https://www.youtube.com/watch?v=8zHZ0qJMDjk 50:21 Közzététel: 2017. február 10. Újra olyan ügyek kerültek elő a magyar igazságszolgáltatásban, amelyek az egész társadalmat megérintik és a társadalom többségét felháborítják. Ilyen például a másodfokot megjárt vörösiszap-per. Hogy merülhet egyáltalán fel, hogy az adott cég vezérkara nem felelős a történtekért? Kell-e tartani attól, hogy végül senki nem lesz elítélve 10 ember haláláért? Völgyesi Miklós, a Kúria Büntető Kollégiumának nyugalmazott elnöke volt az Echo Tv vendége, akit a most kijött OLAF-jelentéssel összefüggésben is kérdezett Bayer Zsolt.

https://www.youtube.com/watch?v=vBH4khtoFwg 36:31 Közzététel: 2017. február 10. Devizahiteles perek és a vörösiszap-ügy – mi a közös? Dr. Morvai Krisztina büntetőjogász, egyetemi docens, Európai Parlamenti képviselő, Függetlenek Csoportja. / Almási László videó-felvétele.

Kellemes hétvégét kíván,

Baráti üdvözlettel:


Péteri László
aranydiplomás építészmérnök, egyetemi tanársegéd, ny. min. vezető főtanácsos,
az OIH Országos Idegenforgalmi Hivatal v. főmérnöke, belkereskedelmi-idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Utóirat: a címben szereplő “Győztünk”! utáni kérdőjel (?) nem véletlen! Morvai Krisztina: Egyrészt “Az ügy nem halt meg!”, de másrészt az idő múlik, az áldozatok és hozzátartozóik már 7 éve várnak! De mit hoz számukra, és a mi számunkra a jövő? A kérdésünk változatlan: A mechanikus jog-szolgáltatást mikor váltja fel az igazság-szolgáltatás? Kíváncsian várjuk a további fejleményeket! Folyt.köv.

Mellékletek letöltése:

https://drive.google.com/file/d/0B2ifl7cAGjhpT3k0aUpmZ0JPNDA/view?usp=sharing

WordPress Plugin Share Bookmark Email