Elhunyt Szalay Zoltán fotóművész (1935-2017)

Elhunyt Szalay Zoltán fotóművész (1935-2017), az 1989/90. évi rendszerváltás szemtanúja és krónikása. Nyugodjék békében! 1. rész

Kedves Kollégák!

2017.02.14-én, 82 éves korában elhunyt Szalay Zoltán, fotóművész barátom, “nagy idők, nagy szemtanúja”, aki – későbbi feleségével, dr. László Ágnes történész-újságíróval együtt – 1989.03.03-án, Dr. Németh Miklós, a Magyar Népköztársaság utolsó, és a Magyar Köztársaság első miniszterelnökének szűkkörű kíséretében részt vehetett Németh Miklósnak Mihail Gorbacsov-val tartott, Európa, Németország és Magyarország szempontjából is nagy-jelentőségű tárgyalásán.

Ezekről utólag, csak nagyon rövid sajtó-közlemény jelenhetett meg, de a megállapodások legfontosabb konkrétumairól, világraszóló eredményeiről hamarosan az egész világ értesülhetett a TV-csatornák, Hírügynökségek tudósításainak jóvoltából, és röviden, címszavakban, amelyek röviden az alábbiakban foglalhatók össze :

– a Magyarországon “ideiglenesen” tartózkodó, szovjet csapatok kivonása
– a Magyarországon tárolt nukleáris robbanófejes rakéták eltávolítása, és
– a “Határnyitás”, a Páneurópai Piknik és ezek végeredményeként, pár hónap múlva
– a “Berlini Fal” leomlása.

A fentiek néhány részletéről a mellékelt tények, dokumentumok, és ezek alábbi rövid utalásai adnak részletesebb – a nagyközönség által mostanáig, nem nagyon ismert, vagy a korábbi hamis információkat korrigáló – információkat, pl.:

– Mihail Gorbacsov val, Moszkvában 1989.03.03-án, folytatott négyszemközti, és
– Helmut Kohl német kancellárral, Hans Dietrich Genscher német külügy-miniszterrel,1989.08.25-én, Gymnichben
folytatott tárgyalások beszámolói, stb.

A XX. századi európai-, német-, és magyar történelmének, és ezen belül különösen az 1988/89-es időszaknak reális értékeléséhez és megírásához, a sok hamis állítással szemben, a tények – szemtanuk bevonásával történő – objektív feltáráshoz, Dr. Németh Miklós miniszterelnök tényleges szerepének, tevékenységének fel-, és megismeréséhez, objektív értékeléséhez – Horváth István, bonni nagykövet és Heltai András, ill. Oplatka András mellett (“Egy döntés története”) – Szalay Zoltán fotóművész “fotóriporteri”-, és felesége, Dr. László Ágnes, történész-újságíró sok-évtizedes, kitartó, szívós, és áldozatokat követelő munkássága is jelentősen hozzájárult! Tették ezt annak ellenére, hogy a “fősodratú” média nem igazán segítette, ill. segíti elő, hogy az általuk feltárt tényeket a közvélemény megismerhesse!

Szalay Zoltán halála alkalmával megjelent méltatások a fenti tények jelentős részét elhallgatják, vagy nem is tudtak, ill. tudnak róluk! Ezt a hiányt szeretném legalább részben pótolni, mert úgy érzem, hogy jelentőségüknél fogva, ezek szervesen hozzátartoznak egy életműhöz, megkönnyítve az utókor számára annak objektív megítélését. (terjedelmi korlátok miatt, több részletben!)

A közelmúltban László Ágnes tényfeltáró-, és Szalay Zoltán e tényeket dokumentáló kép-sorozatai – amelyek csak egy szűk körhöz juthattak el – az alábbi kérdésekre keresték az autentikus válaszokat:
– Milyen is volt hát a híres látogatás Gorbacsov-nál 1989-ben? – Mit tudtak akkor az újságírók a találkozó jelentőségéről (nem sokat)? – Mit sikerült kiszedni hazafelé a miniszterelnökből? (Szintén nem sokat. László Ágnesnek végül tíz évébe, s számtalan próbálkozásába telt, míg rá tudta venni Németh Miklóst, hogy mondja el, hogyan is született döntés a szovjet csapatok kivonásáról, a nukleáris robbanófejek elszállításáról, a híres határnyitásról, stb.). – Miért keringett annyi hamis hír ezekről a dolgokról? – Miért nem akart beszélni a kulisszatitkokról az akkori miniszterelnök? – Miről kellett neki Gorbacsov-val megállapodni, s miről Kohl kancellárral? – S miért kapcsolja mindenki Horn Gyula nevéhez a határok kinyitását – miközben arról Németh Miklós hozta meg a döntést?, stb.

Akit érdekelnek a fenti kérdésre vonatkozó válaszok is, az hallgassa majd meg – terjedelmi korlátok miatt – a következő 2. részhez mellékelendő 4 hangfájlból az első kettőt, ott megtalálhatja!

A magyar történelem 1988/90 évi sorsfordító eseményei Szalay Zoltán archív képein elevenednek meg. Nevezetesen:

– a “Vasfüggöny” lebontásának elrendelése 1989. májusában Dr. Németh Miklós miniszterelnök részéről – a “Vasfüggyöny” jelképes átvágása, 1989.06.27én, Alois Mock és Horn Gyula külügy-miniszterek részvételével – a Páneurópai Piknik (1989.08.19.) és – a Határnyitás (1989.09.11. 0 óra ) képei, majd – az 1989. évi “Ellenzéki Kerekasztal” tárgyalások képei, Antall József, Szabad György, Orbán Viktor hátterében Sólyom Lászlóval – az 1989. évi szabad választások utáni kormány átadás-átvételi eljárás keretében, Dr. Antall József miniszterelnök és Dr. Németh Miklós miniszterelnök találkozójának képei, – a Fidesz vezető képviselőinek egy csoportja 1991-ből, Orbán Viktor, Deutsch Tamás, háttérben Illés Zoltánnal, a Parlament előtt, kerékpáron, stb.

A Határnyitás 20. és 25. évfordulójának emlékképeit tartalmazó Fotó Kiállításokon (2009, 2014.) ismét találkozhattunk Szalay Zoltán képeivel

2009-ben:
– Brüsszelben
– Berlinben
– Sopronban
– Pécsett

2014-ben
– Berlinben, ahol Angela Merkel kancellár vendégeként Dr. Németh Miklós ex-miniszterelnök is részt vett a “Falbontás” évfordulójának ünnepségein, stb.

A fenti időszak legfontosabb eseményeit Szalay Zoltán és László Ágnes képekben, szövegben, könyvben és fotókiállítások keretében mutatták be, amelyek közül – a teljesség igénye nélkül, címszavakban – csak néhányat említünk:

– “Ilyenek voltunk” 2004. könyv
– “Visszapillantás 1981-2005.” 2007. könyv
– “Határnyitás 20 éve” fotókiállítás, 2009., stb.

Ami a személyes találkozásaimat, és emlékeimet illeti, Szalay Zoltánnal, és Dr. Németh Miklóssal:

– Budapest Belvárosában, a Károly körúton, egy házban laktam Szalay Zoltán Édesanyjával és Húgával, Szalay Gyöngyivel (később Szalai Jánosné), a tragikus sorsú Malév légi-utaskísérővel (aki a Malév 1971.08.28-i, Koppenhágai járatán, szolgálatteljesítés közben életét vesztette!), és ott találkoztam és ismerkedtem meg, Szalay Zoli barátommal, (akinek első felesége 1961.08.06-án, légi-utaskísérőként, a Malév budapesti, városnéző járatának Zuglóban, a Róna utca és az Erzsébet királyné útja kereszteződésében történt lezuhanásakor vesztette életét!)
– Ilyen előzmények után találkoztam ismét, évekkel később Szalay Zolival, aki akkora – ezen tragikus események hatására – már teljesen megőszült! Aztán megint egy kis szünet, és a Páneurópai Piknik és a Határnyitás 20. évfordulója hozott össze bennünket, igaz csak telefonon, mert soproni barátaim, és ismerőseim, volt kollégáim között többen résztvevői voltak az eseményeknek. Terveztük, hogy összehozzuk ezt a csapatot, akik még élő szemtanúi voltak ezeknek a történelmi pillanatoknak! Nagyon sajnálom, hogy erre már nem kerülhet sor, Zoli Barátom elhunyta miatt!

– Dr. Németh Miklós, miniszterelnökkel, 2009.12.15-én, a Közép-Európai Club Pannonia / KEP “Törzsasztalának” vendégeként volt szerencsém személyesen találkozni, amelynek keretében – Borhi László, történésszel, volt tanítványával, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történelemtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, az Indianai Egyetem (Bloomington, Indiana) docense társaságában – Borhi László bevezető előadása után, Németh Miklós tartott egy nagy-sikerű előadást, fejből, időrendi sorrendben felelevenítve a történelmi-, sorsdöntő pillanatok legfontosabb történéseit, amelyekről 20 év hallgatási fogadalom letelte után, most először osztott meg a nyilvánossággal. Ezt követően volt lehetősége a résztvevőknek kérdéseket feltenni, amelyre kapásból, precíz válaszokat adott.
Én 2 kérdést tettem fel:
– az egyik arra vonatkozott, hogy nem tervezi-e ezen időszakról szóló emlékiratait megírni, és mindeddig még nem publikált személyes dokumentumokkal kiegészítve kiadni? (Válasz: “Ezt még meg kell beszélnem a feleségemmel!” ? ),
– a másik kérdésem a Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszerrel kapcsolatban az volt, hogy mai tudása és ismeretei alapján a Nagymarosi Vízlépcsőt – korszerűsített formában – befejezné-e? (a válasz: Igen!) Lásd: mellékelt fotóim és az e témával foglalkozó írásaim:
http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=277 2009.12.20. Aki felfüggesztette a Bős-Nagymarost, de ma már befejezné! A Közép-Európai Club Pannonia 2009.12.15-i, Törzsasztalának vendége volt dr. Németh Miklós, a “Nagy vissza nem térő”, a Magyar Népköztársaság / MNK utolsó, és a Magyar Köztársaság / MK első, bár még nem szabadon választott miniszterelnöke, aki az MSZP 2000. novemberi Kongresszusa után, önkéntes hallgatási fogadalmat tett, amelyet 20 évvel a “Határnyitás” utánig meg is tartott. A “Nagy vissza nem térő”, aki felfüggesztette önkéntes hallgatási fogadalmát! Péteri László.

Az 1989/90. évi politikai rendszerváltás, és gazdasági szerekezet-átalakítás, az Európai Unióhoz történt 2004.05.01-i csatlakozásunk óta eltelt évtizedek alatt sok illúzióval lettünk szegényebbek, hol van már, vagy volt-e egyáltalán törekvés – a mindenkori kormányok részéről, a dr. Antall József miniszterelnöksége idején meghirdetett – “szociális piacgazdaság” létrehozására, az “elszámoltatásra”, a fejlett nyugat-európai országok életszínvonalához – belátható időn belüli – felzárkózáshoz,stb.

A legújabb-kori magyar történelem legfontosabb eseményeinek objektív értékelése mikor fog bekerülni a történelem-könyvekbe, és a tanítók és tanárok mikor mernek majd mindezekről nyíltan beszélni és órát, ill. órákat tartani? (Annak idején a történelem órákon addig húzták az időt, hogy a legújabb-kori történelmünk ismertetésére már nem maradt idő!? Ezek után nincs min csodálkozni, a hiányos történelem ismereteikért – tisztelet a kivételnek – nem a diákok, tanulók a felelősek!)

Ideje lenne – még ha évtizedekkel később is – pótolni a mulasztásainkat a felnövekvő generáció érdekében is! (lásd: 1956, 1989. még elvarratlan szálai 2017-ben is!)

Kellemes hétvégét, jó szórakozást kíván,

Baráti üdvözlettel:


Péteri László
aranydiplomás építészmérnök, egyetemi tanársegéd, ny. min. vezető főtanácsos,
az OIH Országos Idegenforgalmi Hivatal v. főmérnöke, belkereskedelmi-idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Utóirat: A vonatkozó hang-anyagokat és nagyobb terjedelmű dokumentumokat a következő rész(ek)ben – lehetőség szerint – pótlólag küldöm! Folyt. köv.

Fényképalbum az alábbi linken érhető el:

https://goo.gl/photos/QP1MEaYQjMZgHMW69

Dokumentumok és fényképek tömörítve az alábbi linken érhetők el:

https://drive.google.com/file/d/0B2ifl7cAGjhpTjdYc0dMdGhsV1U/view?usp=sharing

WordPress Plugin Share Bookmark Email

Leave a Reply

Name and Email Address are required fields. Your email will not be published or shared with third parties.

Rovatok

Archívum

Ott vagyunk a Facebookon

Címkék

Legutóbbi vélemények

Legutóbbi hozzászólások

Dr. Szabadi Béla blogja

Látogatottság

  • Megtekintett oldalak : 832011
  • Egyedi látogatók : 95736
  • Megtekintett oldalak 24 órája : 114
  • Egyedi látogatók 24 órája : 25

Reális Zöldek Klub

Naptár

2017. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Népszerű bejegyzések

Reális zöld cikkek

Reális Zöld Klub

MetaFireStats icon Powered by FireStats Top