Reális Zöld Valóság
Reális Zöldek Klub internetes újság ( Nyilvántartásba vétel - Országgyűlési tudósítások)
  Belépés | Regisztráció

 Kezdőlapnak!

 Kedvencekhez! | (CTRL + D)
A Reális Zöldek Klub tudományos háttérének a művelői

Megnyitás külön ablakban
 
Tartalom
icon_home.gif Főoldal
realzoldek150.gif 
· Állásfoglalás
· Elérhetőség
· Bemutatkozás
· Közlemények
· Tájékoztató
· RZ Vélemények
· 20 éves a RZK

rzvlogo.gif 
null.gif Reális Zöldek Klub
null.gif környezetpolitikai
null.gif lapja
· Archívum

Közösség
· Hírek
· Hír rovatok
· Hírküldés
· Hír archívum
· Vélemények 1
· Szavazások
· Általános fórum
· Támogatók
· Vélemények
· Tartalom
· Kapcsolat
· Honlap Térkép
· Fórum
 
Google Kereső
Google

Keresõ
Keresett szöveg:

WWW
realzoldek.hu

SafeSearch::


Részletes Keresõ
 
Ott vagyunk a Facebookon
Reálzöldek Reális Zöldek Klub

Névjegy létrehozása

 
Facebook oldalak

Hárfás Zsolt

Atomenergia Info 
A Reális Zöldek Klub eszmeiségét kifejező írások szerzői

Megnyitás külön ablakban
 
CAMPING
Mediterrán körülmények SIKONDÁN a fürdő mellett!
RIEDEL RENÉ
+36 20 991 3209
+36 72 481 981
7300 Komló-Sikonda
info @ medianocamping .hu medianocamping.hu
FACEBOOK
 
Vélemények

A ReálZöldek véleményei olvashatóak még az alábbi honlapokon:


Greenfo hírlevél!


 
Linkcsere

ReálZöldek logo


Link elérhető
http://realzoldek.hu/
zoldlogo150.gif


Link elérhető
http://realzoldek.hu/
rgszold.jpg


 
Kapcsolódás

Honlapunk kódja

 
Történelmi
Évfordulók


Évforduló naptár

 
Zöld Válasz

Zöld Válasz
 
Dr. Szabadi Béla blogja
"Kiszorított véleményem"
 
Elnökségi meghívó 2016. január 15.

- Elnökségi meghívó 2016. január 15-ére
- Mellékletek
- Az elnökségi ülés előadásai és fényképek
- BÜNTETÉS
 
Mészáros Milán - Quorum Sensing
Együttmüködésrealzoldek írta: "QUORUM SENSING
Mészáros Milán

A mikroorganizmusok igen fontos szerepet játszanak a mindennapi életben, közülük pedig talán a baktériumok és gombák játszák ma a legfontosabb szerepet. A legújabb kutatási eredmények szerint ezek a szervezetek kis molekulák segítségével kommunikálnak egymással. Ezt a jelenséget nevezik “quorum sensing” (QS) szignál-mechanizmusnak.

A QS azt a jelenséget írja le mikroorganizmusok között, amelyben az egyedi sejtek kis molekulatömegű jelző részecskék segítségével érzékelik, ha a populáció elérte azt a minimális egységet, vagy “quoromot”, amely az egész populációra ható választ indukál.
A “sensing” pedig a körülmények érzékelésére utal, ilyenek például az egyedsűrűség, a tápoldat összetétele, vagy a környezet érzékelése, valamint más fajok egyedeinek jelenléte. A kis molekulák diffúzió segítségével jutnak át a sejthártyán. A kritikus koncentráció elérésekor egy ún. komplexet formálnak a megfelelő receptorfehérjével, ez génexpressziót indukál, továbbá autoinducer molekulák kibocsátását indítja el, ezáltal pedig más anyagcsere utakat nyit meg.

A quorum sensing jelenségét már részletesen jellemezték a baktériumok körében, de a németországi hasmenésjárvány kapcsán a német tudósok mégsem tanulmányozták kellőképpen az Escherichia coli 0104:H4 baktériumban vagy az EAEC entero-aggregatív E. Coli-ban (EHEC) lejátszódó QS mechanizmusokat. E munka közben ugyanis még időben megtalálhatták volna azokat a QS molekulákat, amelyek quorumba szerveződését –nem antibiotikumokkal– blokkolva megállítható lett volna a halálos fertőzés. (Az áldozatok száma ma már meghaladja a 37-et, és a betegség szövődményei miatt több százan várnak veseátültetésre.) Ugyanis, az EHEC sejtjei kiterjedt és szokatlanul erős méregtermelő fertőző gócot (quorumot) képeznek a bélcsatornában: http://www.hir24.hu/tudomany/2011/06/15/megfejtettek-az-ehec-bakterium-genetikai-kodjat/

Annak ellenére nem használták ezt a megközelítést, hogy a quorum sensing a biológiából mára már átkerült a pénzügyi, a gazdasági életbe, valamint az informatikába is, amely területeken meghatározó fogalommá vált. Utóbbi kapcsán megemlítem, hogy például John McAfee, a McAfee internetes védelmi programok kifejlesztője és tulajdonosa tavaly októberben az Intel-nek eladta egész vállalat birodalmát, s ma már kizárólag a quorum sensing elvén működő “antibiotikumok” kifejlesztését menedzseri Belize-ben (Brit Honduras).

Múlt heti “A tudomány gyermekágyi láza” (link) írásomban említettem, hogy az Al-Kaidával eddig még nem hozták összefüggésbe a hasmenés járványt. Nos, mai hír (link), hogy Alekszandr Baranov, az Orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa a Komszomolszkaja Pravda című lap olvasóinak kérdéseire válaszolva kifejtette: “A kórokozónak nincs köze a hétköznapi zöldségekhez, mint az uborka, paradicsom, vagy a saláta, ezek fogyasztása veszélytelen.” … ”A járványt okozó baktérium genetikai vizsgálata kiderítette, hogy a törzs Dél-Afrikából származik, és általában súlyos hasmenést okoz, de a törzs genetikai állománya 20%-ban úgy módosított, hogy ellenálló legyen az antibiotikumokkal szemben, s így az új verzió rendkívül mérgezőnek bizonyult.” Baranov meggyőződése, hogy valamelyik biotechnológiai társaságnál történt ”szivárgás”, ez a mikroorganizmus ugyanis nem fejlődhetett ki természetes úton. (Vagyis, nagy valószínűséggel mesterségesen előállított baktériumról van szó.) Hogy miért éppen Németországban jelent meg, azt egyelőre nem lehet tudni. A lap idézte az orosz Állami Mezőgazdasági Felügyelet (Roszszelhoznadzor) szakértőit is, akik szerint szinte teljesen kizárt, hogy a járvány elsődleges forrása növényi jellegű legyen, és inkább az állattenyésztésben kellene keresni a fő forrást.
Most pedig azt prognosztizálom, hogy a genetikailag módosított baktériumról hamarosan ki fog derülni, hogy nem egy biotechnológiai társaságnál történt szivárgásról van szó, hanem egy nem Dél-Afrikában kifejlesztett biológiai fegyver tesztjéről.

Fentiekből is látható, hogy a tudomány gyermekágyi láza változatlanul a quorum-kontraszelekció, amelynek hatékony ellenszerét ideje lenne mielőbb megtalálni.
Amikor a világ stratégiai és döntéshozói központjaiban a quorum sensing által végbenő kommunikációnak a társadalomban történő alkalmazási lehetőségein gondolkodnak és dolgoznak nagy erőkkel, akkor talán nem elfuserált és agyonhazudott nemezeti együttműködésekkel stb. kellene foglalkozniuk a kormányoknak. Akkor, amikor minden kezd összedőlni, s mindenki csak omló partokba tud kapaszkodni.

2011. június 16.Megjegyzés: Link: http://www.scribd.com/fullscreen/57997560?access_key=key-1c3d0eewq5kq1pvq3eir "
Dátum: 2011. June 16. Thursday, 14:54 Szerző: webmester
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Együttmüködés
· Írta: webmester


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Együttmüködés:
Fogadjuk el és örüljünk, hogy a mi Alkotmányunk így kezdődik:

 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz

 
Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat

 Küldd el levélben! Küldd el levélben!

 
Kapcsolódó rovatok

EgyüttmüködésSzerver statisztikai adatok.


Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.
A közzétett hírek, vélemények és a hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 1992-2014 a Reális Zöldeké.
A Reálzöldek honlapján megjelenő különböző írások és vélemények nem feltétlen tükrözik a Reálzöldek véleményét, hanem kizárólagosan a szerzőkét.

Üzenet a webmesternek: webmester@realzoldek.hu

PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. A PHP-Nuke szabad szoftver, a GPL licenszben leírtak alapján terjeszthet?, kötelez? terméktámogatás nem jár hozzá.
Platinum 7.6.b.4 Alapú Weboldal

Oldalkészítés: 0.11 másodperc

:: fisubgreen phpbb2 style by Daz :: PHP-Nuke theme by www.nukemods.com ::