Kedves Kollégák!

2010.06.26-27. között, immár 15. alkalommal került megrendezésre az “Europa-Forum Wachau / EFW” nemzetközi konferencia, a Göttweigi Apátságban, amelynek előzetesen meghirdetett napirendjén az Európai Duna Régió Stratégia / EDRS szerepelt. A 2008. évi, 13. konferencián hazánkat még Göncz Kinga, akkori külügyminiszter, és a 2009. évi, 14. konferencián Bajnai Gordon, volt miniszterelnök képviselte. Ilyen előzmények után, és figyelembe véve, hogy a 2011. évi magyar EU-elnökség idején kerül napirendre a Duna Stratégia, több, mint szokatlan, hogy a mostani, 15. EFW-n, Göttweigben Magyarországot hivatalosan nem képviselte senki! Az osztrák, a szlovák, a horvát, a szerb partnereink, valamint az EU magas-szinten képviseltették magukat (nagyrészük jelen volt a 2. Budapesti Duna Csúcson és EDRS Konferencián is!), és előadásaikban, valamint a sajtókonferencián kifejtették álláspontjukat a témával kapcsolatban, ismét csak mi hiányoztunk! (lásd: korábbi cikkeink az un. EDRS Stakeholder konferenciákról, a www.realzoldek.hu honlapon! Bécs-Pozsony, Russe, Konstanta, stb.)

És ez nemcsak nekünk, hanem nemzetközi és a hazai sajtónak is feltünt! Az osztrák sajtó és az internet jóvoltából részletes, érdemi tájékoztatást tudunk adni (kép, szöveg, videó), de sajnos zömében csak német és angol nyelven, kiegészítve néhány hazai újságcikkel! Mikor érjük már el azt, hogy érdemi, magyar nyelvű, gyors tájékoztatást kapjanak honfitársaink, a fontos, hazánkat érintő, stratégiai jelentőségű eseményekről, rendezvényekről?   Johanna Mikl-Leitner, az EFW elnöke előadásának kivonatát az alábbi linkre kattintva tekinthetjük meg:

Video-link a 15. Europa-Forum Wachau / EFW Göttweig-i konferenciáról:

http://www.kawther.info/wpr/2010/06/18/europa-forum-wachau

Presentation Mag. Johanna Mikl-Leitner 18.06.2010 (fragment) from Kawther Salam on Vimeo.

Remélem, hogy ezt az elszalasztott lehetőséget bepótolva, a rendelkezésre álló néhány hónap alatt a Magyar Kormány, az érintett miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, kormánybiztosok összehangolt, jó és érdemi-, szakmai munkájával jóvá tudja és jóvá akarja is ezt tenni, bele értve a Duna ügyében a magyar-szlovák viszony rendezését is! Kiváncsian várom, hogy az EU tagállamok és köztük Magyarország a klíma-, energia-, közlekedés-, árvíz-, aszály-, stb. stratégiák felülvizsgálatát és összehangolását, koordinálását követően, a készülő Európai Duna Régió Stratégiát milyen prioritások, programok mentén fogja véglegesíteni és elfogadni? Mi lesz a hajózással, az árvízvédelemmel, a vízenergia többcélú hasznosításával, és mindezekhez kapcsolódó munkahely-teremtéssel, az energia-függőség, az üvegházhatású gázkibocsájtás csökkentésével, stb. A kérdés megválaszolásához mellékelek egy hírt, a bulgáriai vízerőmű-lánc ütemezett megvalósításáról, amelynek első ütemében 2010-2015. között, 5 év alatt, 500 Mó Euro ráfordítással egy nagy bolgár vízerőmű beruházását tervezik, Alsó-Ausztria közreműködésével. A szándéknyilatkozat aláírására 2010. július 19-én, ugyancsak Göttweigben került sor, Erwin Pröll Alsó-Ausztria miniszterelnöke és Bojko Borissow bolgár miniszterelnök részvételével. A közös nyilatkozatban szereplő érveket a vízlépcső-építés mellett, ajánlom a magyar politikai döntéshozók, ill. szakmai döntés-előkészítők figyelmébe, különös tekintettel az Új Széchenyi Terv tartalommal való megtöltésére és véglegesítésére!   Ehhez kívánok jó munkát és sok sikert!     Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Dokumentumok és képek

WordPress Plugin Share Bookmark Email