Reális Zöldek Klub

Országos Társadalmi Civil Szerveződés

1279 Budapest, Pf.:74.

Dr. Illés Zoltán úr

Vidékfejlesztési Minisztérium

Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi

Államtitkár

Tárgy: Válasz Önöknél É-15945/2/2010 ügyiratszámon nyilvántartott levelére.

Tisztelt Államtitkár Úr! 

Álláspontom szerint a vízlépcső-pert követő magyar–szlovák jogvita befejezését az 1139/2004.(XII.11.) Korm. határozat 2. pontjának a) bekezdése akadályozza.

Az inkriminált rész az alábbi:

„a) a hágai ítéletből kiindulva, a Magyar Köztársaság az eredeti terv szerinti alsó vízlépcső megépítését elvetettnek tekinti, és arról nem kíván vitát nyitni, ugyanakkor a dunacsúni létesítmény fennmaradását nem ellenzi egy kidolgozandó megegyezés keretei között, ezzel eleget téve a hágai ítélet azon megállapításának, hogy az 1977-es szerződés célkitűzései a jelenleg meglévő építményekkel teljesíthetők.”

A Medgyessy kormány nem a hágai ítéletből kiindulva, hanem az ítéletet félremagyarázva politikai célból határozott úgy, hogy alsó vízlépcső megépítését elveti. Medgyessy Péter az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 2002-es országgyűlési választások előtt kampánytémaként kezelte a vízlépcsőt.

A Reális Zöldek Klub, mint a Magyar Országgyűlés lobbi listáján szereplő civil szervezet képviseletében az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai bizottságának 2009. szeptember 21-én sorra került ülésén javaslatot tettem a bizottságnak, hogy  „A magyar –szlovák jogvita rendezéséhez szükséges országgyűlési feladatokról” címmel előterjesztést készítek. Javaslatomat a bizottság egyhangúlag fogadta el, majd arról határozott, hogy mielőtt a bizottság ülésének napirendi pontjai közé felveszi az előterjesztést a Magyar Tudományos Akadémia lássa el azt záradékkal. Az előterjesztést a Magyar Tudományos Akadémia- Pálinkás József elnök – 2009. október hó elején kézhez kapta, de a záradék, sürgetésem ellenére a mai napig nem készült el.

2010-ben a Kormány két miniszterét sürgettem cselekvésre. Szabó Imre a zöld tárca akkori vezetőjének válasza szerint a cselekvés az új Kormány hatáskörébe tartozik.

Levelemhez csatolom az előterjesztést és Kerényi A. Ödön, Orbán Viktor miniszterelnökhöz küldött levelét.

1

Utalok az első Orbán kormány programjában  – Az Új évezred Küszöbén  –
a gazdasági növekedés politikája című részben olvashatókra: „A Kormány a Bős-nagymaros – i erőműrendszer meg nem épült magyarországi részének az ügyét elsősorban gazdasági kérdésként kezeli. Ennek megfelelően megoldáskor figyelembe veszi a környezetvédelem sajátos szempontjait is. Az erőműrendszer kérdésében a Kormány a szlovák féllel tárgyalásokat kezdeményez. Ennek kiindulópontja nem az előző Kormány által tárgyalt, de alá nem írt jegyzőkönyv. A Kormány a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletének azt a megállapítását tekinti irányadónak, mely szerint a magyar fél nincs kötelezve a nagymarosi gát felépítésére.”

Egyetértek az első Orbán kormány programjában szereplő állásfoglalással, kiegészítve azzal, miszerint a Hágai Nemzetközi Bíróság ítélkezési gyakorlatában még sohasem fordult elő, hogy a Bíróság az ítéletében, a peres felek valamelyikét, valaminek a felépítésére vagy lebontására kötelezte volna.

A Bíróság a feleket jóhiszemű tárgyalásokra kötelezte, ítéletében hangsúlyozta: „ azt a kérdést, hogy Nagymaros az eredeti tervek szerinti helyen épül-e, vagy valahol máshol vagy egyáltalán felépül-e, a Feleknek kell egy későbbi időpontban eldönteniük.”

Továbbá utalok arra a tényre, hogy a Bíróság ítélete szerint az 1977-es szerződés hatályban van. Az EU elvárása összhangban van a Bíróság ítéletével. Az EU Magyarországnak az európai közösséghez 2004-ben történt csatlakozása előtt a Magyar Országgyűléstől megkövetelte, hogy a 1977-es Szerződést hatályon kívül helyező, 1992. évi XL. törvényt is vonja vissza.

Tisztelt Államtitkár Úr, nekem meggyőződésem, hogy ma, amikor a Kormány az igazságosságtól vezérelve megoldást keres az országnak az IMF szorításából történő kioldására, lényeges, hogy Magyarország minden területen jogkövető magatartást kövessen.

Kérem Államtitkár Urat, hogy az előterjesztést és Kerényi A. Ödön vasdiplomás többszörösen kitüntetett gépészmérnök Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz küldött levelét elolvasni szíveskedjék, mivel az, a mi nemzetünkre és hazánkra nézve fontos megállapításokat tartalmaz.

Budapest, 2010. augusztus 12.

A további sikeres együttműködésünk reményében tisztelettel:

Juhos László

elnök

WordPress Plugin Share Bookmark Email