From: István Héjjas [mailto:hejjas224@gmail.com]
Sent: Saturday, September 15, 2018 9:28 AM
To: Reálzöldek
Subject: éghajlat és időjárás

Reális Zöldek Klub

Juhos László elnök úr részére

 

Tisztelt Elnök úr, kedves Laci,

A legutóbbi telefon beszélgetésünk során szóvá tetted, hogy gyakran összetévesztik az éghajlatot és az időjárást, érdemes ezért ezeket a fogalmakat tisztázni.

A Cambridge Enciklopédia szerint az éghajlat valamely földrajzi térség hosszú távon jellemző időjárási viszonyait jelenti.

Ha például azt tapasztaljuk, hogy júniusban esik a hó, novemberben pedig 30 fokos meleg van, akkor mondhatjuk, hogy rendkívüli időjárás volt, de nem állíthatjuk, hogy megváltozott az éghajlat.

Ámde ha ez a jelenség évszázadokon keresztül ismétlődik, akkor már ez lesz a „normális” és jogosan beszélhetünk klímaváltozásról.

Mindez azonban egy-egy konkrét földrajzi térségre vonatkozik. Beszélhetünk a Kárpát Medence vagy a Szahara éghajlatáról, kérdés azonban, értelmezhető-e az időjárás és az éghajlat globális szinten.

A Milankovics elmélet szerint például a Föld tengelyének imbolygása miatt az éghajlati övezetek az Észak-Dél irány mentén rendszeresen eltolódnak.

Ami a klímaváltozást illeti, tudomásul kell venni, hogy a legutóbbi jégkorszak óta a bolygó valóban melegszik, és ez még el fog tartani legalább 30-40 ezer évig, függetlenül attól, hogy mennyi széndioxidot bocsátunk ki.

Az utóbbi pár ezer évben ugyanakkor a melegedési trend ellenére számos kisebb melegedési-lehűlési ciklus is lezajlott.

A Római Birodalom fénykorában melegebb volt, mint most, a középkori ún. kis jégkorszakban pedig éhínség és járványok tizedelték Európa lakosságát. A történelem tanúság szerint a melegebb időszakokra inkább a jólét, a hidegebbekre pedig főleg a nyomor volt jellemző.

Indokolatlan ezért a pánik keltés az esetleges melegedés miatt. A Kárpát Medencében pedig kifejezetten előnyös lehet egy mediterrán jellegű éghajlat, feltéve, hogy képesek leszünk megoldani a mezőgazdasági területeink öntözését.

Az az érv pedig, hogy jelenleg túl gyors a változás (méghozzá az emberi tevékenység miatt), komolytalan, hiszen voltak már a Föld történetében ennél sokkal gyorsabb változások is. A legújabb kutatások szerint például kb. 65-70 ezer évvel ezelőtt a Föld hőmérséklete néhány évtized alatt 6 fokkal csökkent, számos faj kipusztult, esetleg ez lehetett az oka a neander-völgyi ősember kihalásának is.

A jelenlegi lassú melegedést pedig nem lehet megfékezni a CO2 elleni értelmetlen és kilátástalan szélmalom harccal, inkább az alkalmazkodás érdekében kellene intézkedéseket tenni.

Üdvözlettel:

Héjjas István

 

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email