Már megint politizálunk bár tilos lenne az alapszabály értelmében Re: [EXTERNAL] RE: [VITUKI] MÚ Nem kell mindig kaviár

Kedves Kollégák!

A fenti tárgyban folyó, elméleti “eszmecseré”-hez és Pálos László által feltett konkrét kérdések kiegészítéséhez, valamint a “Papírtigris” évforduló-polémiához pár adalék:
Néhány külföldi és hazai gyakorlati példa, annak illusztrálására, hogyan lehet(ne), vagy lehetett volna már összeegyeztetni az emberiség tiszta-, fenntartható-, megújuló vízenergia-, vízi-közlekedési- /személy-, teherhajózás, vízi-, vízparti-, kerékpáros-, öko-, horgász-turizmusának, árvíz-, belvíz-, aszály-, jégár-, vízszennyezések elleni védelmi-, ivó-, ipari-, hűtővíz-, öntözővíz-igényeit, a környezet-, és a természetvédelem keretében a halak vándorlási-, szaporodási-, stb. igényeivel Európa nagyobb, hajózható folyóin! (lásd: hallépcső-, halút-rendszerek, a meglevő-, és/vagy tervezett vízlépcsők – duzzasztó-, és (iker)hajózsilip, vízerőmű, közúti-, vasúti-, gyalogos-, kerékpáros-híd, alvízi-, felvízi kikötők, stb. komplex kiegészítéseként! Lásd: Duna-Majna “Európa”-csatorna / Altmühl-völgyön, Frank-Jura-hegységen át (ötlet+terv: dr. Mosonyi Emil + Reinhard Grebe tájtervező-mérnök!), Duna / Bécs-Freudenau+ Donauinsel sport-szabadidőközpont, Bős-Nagymarosi Vízlépcső-rendszer, Rajna / Iffezheim, Rába / Nick duzzasztó+Kenyeri kisvízerőmű+halút-rendszer, Tisza / Kisköre, Hármas-Körös / Békésszentandrás, stb.)

Ehhez azonban Magyarországon, alapvető szemlélet-, és paradigma-váltásra, az integrált-, ágazati-, területi-, hálózati-, intézményi tervezés, a komplex fejlesztés és finanszírozás (EU+hazai társfinanszírozás), valamint a többcélú hasznosítás gyakorlatának hazai bevezetésére lenne szükség! (a szakmai “csőlátás” megszüntetése, az interdiszciplináris-, holisztikus szemlélet bevezetése az oktatás-, szakmai-, elméleti-, gyakorlati képzés területén, az egyes tudományágak, ill. ágazatok és alágazatok, valamint a szakemberek, a döntéselőkészítők és politikai döntéshozók közötti, folyamatos szakmai párbeszéd, az alapfogalmak, definíciók előzetes egyeztetése, egységes értelmezése alapján, a médiahatóság bevonásával és aktív közreműködésével, az objektív, kiegyensúlyozott tájékoztatás biztosítása, és az 1988/89. évi politikai rendszerváltás óta folyamatos “népbutítás” megszüntetése érdekében!
Először is el kellene ismerni és a laikusokkal is megismertetni, hogy a vízenergia “megújuló-energia”, a vízi-közlekedés, hajózás “környezetbarát”, a klímaváltozásban nem az emberi tevékenység és a széndioxid a meghatározó! [lásd: dr. Miskolczi Ferenc, dr. Szarka László akadémikusok], az “üvegházhatású” gázok közül – teljesen és nem véletlenül – kimaradt, a széndioxidnál lényeges nagyobb részarányt képviselő “víz-körforgás” különböző halmazállapotú fázisa [vízgőz/vízpára-felhőképződés-esőfelhő-csapadék, felszíni-. felszínalatti-, talajvíz, karsztvíz, stb.], ugyanakkor a nukleáris-/atomenergia karbon-mentes, valamint a széndioxid, és “fotoszintézis” nélkül nem létezne az emberiség! [lásd: dr. Mőcsényi Mihály: “légtrágya”!], a felhők, a víz és az erdők szerepe nem elhanyagolható!!!)

Ehhez kívánok a műszaki-gazdasági szakembereknek kellő szándékot, bátorságot, akaratot és kitartást, valamint sok sikert az együttműködéshez!
(Első gyakorlati példaként – magyar nemzeti-, és nemzetgazdasági érdekből – javasolom, hogy az MTA-KSP “A megújulóenergiák hasznosítása” (Büki Gergely-Lovas Rezső, “2.5 Vízenergia” c. fejezet) és “Magyarország vízgazdálkodása, helyzetkép és stratégiai feladatok” (Somlyódy László, vízmérlegünk!?) c. dokumentumokban foglalt javaslatok (Bős-Nagymarosi, Adonyi-, Fajszi Vízlépcsők megvalósítása) valamint a Paksi Atomerőmű és tervezett bővítésének dunai frissvízhűtés-igényének biztosítása érdekében, értelmes szakmai-politikai párbeszéd lefolytatását, valamint Dr. Mosonyi Emil akadémikus, a vízépítés nemzetközi hírű professzorának és egész hazai-, és külföldi életművének mielőbbi rehabilitálását, és objektív, széleskörű bemutatását, propagálását, míg nem késő! (lásd: “A környezetvédők felelőssége” c. írása a Mérnök Újság 2005. évi 12, szám +

http://www.keresztenytv.hu/index.php?p=video&id=52 | 13:57 | 2009.05.26. | Nemzeti Sírkert | „In memoriam Mosonyi Emil 1910-2009.” Péteri László – Nagy László videó )

Baráti üdvözlettel:

Péteri László

U.i.: A témához kapcsolódó írásaim, dokumentumokkal, térképekkel, fényképekkel, videókkal, stb. kiegészítve a http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=17  internetes-honlapon is megtalálhatók!
—————————————————————————————————————————————————————————————————-

Balazs Fekete <bfekete@ccny.cuny.edu> ezt írta (időpont: 2019. júl. 13., Szo, 0:30):

Azt azért továbbra is sajnálom, hogy tavaly a Duna elterelésének 25 éves évfordulójára nem született valamilyen látványos megemlékezés arról, hogy miként lehet, hogy még mindíg üzemel a papírtigris.

> On 2019Jul 12, at 17:36, László Pálos <palos.laszlo3@upcmail.hu> wrote:
>
> Én csak arra vagyok kíváncsi, mikor kerül arra sor, a kiválóan koreografált októberi víz világtalálkozókon, hogy szóba hozzátok  mekkora kárt okozott hazánknak és mennyi többlet széndioxid emissziót eredményezett a dunai és tiszai vízlépcsők abbahagyása.
>
> Pálos László
>
>
>


Balázs M. Fekete

Department of Civil Engineering, The City College of New York
Environmental Sciences Initiative, Advanced Science Research Center at the Graduate Center, CUNY
CUNY Remote Sensing Earth System (CREST) Institute
City University of New York
T-188, Steinman Hall, 140 Convent Avenue, New York, New York, 10031, USA

Phone: 1 (212) 650-6804
E-mail: bfekete@ccny.cuny.edu

————————————————————

Baráti üdvözlettel:


Péteri László
aranydiplomás építészmérnök, egyetemi tanársegéd,
ny. min. vezető főtanácsos, az OIH
Országos Idegenforgalmi Hivatal v. főmérnöke,
belkereskedelmi-idegenforgalmi szakértő,

MKIK Turisztikai Kollégium szakértője
Magyar Szálloda Szövetség és a Gróf Széchenyi Ödön
Magyar Hajózási és Yacht Egylet tiszteletbeli tagja, és a
III. Széchenyi Vízi Emléktúra (1999. Bp-London-Marlow)
résztvevője
mobil: +36 30 319 2033

e-mail: peteril62@gmail.com

honlap: http://realzoldek.hu/index.php , és ezen belül:  http://realzoldek.hu/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=17

 

Fényképalbum:

 

 

 

 

2005 12 MosonyiEmil Környez… by on Scribd

WordPress Plugin Share Bookmark Email