https://magyarnemzet.hu/velemeny/lassunk-tisztan-paks-ugyeben-9683084/

Szeretnék néhány kiegészítést fűzni az egyébként nagyon jó íráshoz.

A MN idézi a Népszavát, mely szerint a 100 MW akkumulátor 26 millió ember energiaigényét lesz hivatott megnyugtatóan biztosítani.

Nos, a Bloomberg honlapja szerint 20.000 háztartásra tervezik a beruházást.

Tesla (TSLA) Is Plugging a Secret Mega-Battery Into the Texas Grid – Bloomberg

Ha evvel az adattal számolok, akkor (120 MWh kapacitásból kiindulva) 30 %-os hatásfoknál a 20.000 háztartás számára kb. 7 órára biztosít áramot a teljesen feltöltött csoda-akkumulátor. Figyelembe véve, hogy éjszaka nem süt a nap, illetve télen akár két hetes szélcsendes, borús idővel is kell számolnunk, akkor… és itt most a magyar nyelv számtalan szólást felkínál, de ezek nem tűrik a nyomdafestéket.

Ha 26 millió emberrel számolok, akkor pontosan 1 percig biztosít áramot a csoda-akkumulátor.

Tehát ebben gondolkodni addig éri meg, amíg fogalmunk sincs arról, mi az, hogy kW, kWh, MW, MWh és hasonló dolgok.

Csak egy mondat erejéig a lítium – vasfoszfát akkumulátorokról:

A technológiának vannak előnyei és hátrányai, melyeket én itt nem részleteznék, mindenki megtalálja az interneten. De semmiképp sem tekinthető afféle áttörésnek, amin ujjongani lehetne, most aztán megtaláltuk a megoldást.Tehát nem lóg ki a sorból. Egy biztos: a véletlenszerűen termelő áram tárolására ugyanúgy alkalmatlan, ill. megfizethetetlen, mint a többi akkumulátortípus. A lakosság által megtermelt és befizetett adópénzek elherdálására kiválóan alkalmas.

Obama alatt elkezdték már az USA energiagazdálkodásának tönkretételét. A Trump-adminisztráció próbált elfogadható energiapolitikát folytatni, a Biden mögött felsorakozó erők ezt igyekeznek gőzerővel visszafordítani.

Valaki azt mondta, ha egy ország megtámad egy másik országot, egyik első törekvése az energiaszolgáltatás tönkretétele. A kérdés itt az, ki az, aki az USA, illetve a nyugati világ többi országai, köztünk hazánk ellen háborút visel. Nem volna ez gond, ha politikai vezetésünk felismerné, erre megy ki a dolog.

Evvel összefüggésben szeretném fölhívni a figyelmet két, a témába vágó írásra honlapunkról:
Akkumulátoros áramtárolás Németországban – Klímarealista (klimarealista.hu)
Megújuló energiaforrások: kaotikus, kiszámíthatatlan, véletlenszerű – és megfizethetetlenül drága – Klímarealista (klimarealista.hu)

Király József
okl. vegyészmérnök
klimarealista.hu

 

 

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email