Nagy Gábor Miklós

úrnak,

a Magyar Közgazdasági Társaság

titkárságvezetője

B u d a p e s t

Tisztelt Nagy Gábor Miklós Úr !

Köszönöm, hogy munkahelyi e-mail-emre visszaigazolta jelentkezésemet a mai napi konferenciára.

Sajnos ma hajnalra megbetegedtem , így legnagyobb sajnálatomra a konferencián nem tudok megjelenni.

A konferencián szerettem volna hozzászólni, de sajnos ezt már nem tehetem meg.

Ezért írásban foglaltam össze a tervezett mondanivalóm lényegét és nagy megtiszteltetés lenne, ha az felolvasásra kerülne. Ez 4 percet vesz / venne igénybe. 

Elérhetőségem  a lakáson : 2 – 75-71 – 73 vagy mobil: 06 -20 – 9 – 388 –  279

Tisztelt Halm Tamás főtitkár Úr !

Kedvező döntését kérve, várva, tisztelettel köszöntöm és kívánok a továbbiakban is sok sikert, eredményt, jó egészséget és mindezekhez az 1894 – ben Selmecbányán elfogadott bányászköszöntéssel

Jó szerencsét !

Dr Horn János

Budapest, 2010. március 4

Tisztelt Elnök Úr, hölgyeim és uraim !

Köszönettel fogadtam a meghívást, de sajnos ma reggelre egy vírusos megbetegedés ledöntött a lábamról és ezért nem  szeretném  a helyszínen fertőzni a jelenlévőket hanem  ilyen formában meggyőzni az alábbiakról .

Kiváló gondolat volt – és köszönet érte a szervezőknek – ennek a tudományos fórumnak a megszervezése véleményem szerint szinte a 24. órában.

Miért ?

Úgy gondolom, hogy a válságkezelés jelenlegi szakaszában választ kell kapni arra is, hogy hol nyílnak új lehetőségek és mit kell/ene megváltoztatni, abbahagyni vagy talán elkezdeni az energetika területén is.

Sajnos ezen a területen számtalan hibás döntés történt ( pl.: 1975 május 13-án a G.B. döntést hozott a bükkábrányi 1000 – 1200  MW –  os új hazai lignitbázisra épülő  erőműépítésére, a Kormány 1976 – ban visszamondta). Most nem kívánok a múlttal foglalkozni, ennek irodalmát bárkinek a rendelkezésére tudom bocsátani. Sajnos a média sok esetben elfogult, a közbeszéd felületes és nincs érdemi szakszerű társadalmi vita. Ha lenne akkor erről is kellene szólni :

1. / Megújuló erőforrások. Hazánk 2010 –re 3,6 % – ot vállalt, ezt már 2005 – ben túlteljesítette. Nem szólnak arról, hogy ez hány milliárd forintba került a magyar adófizetőknek.

2. Hazánk energiafüggősége 80 %.

3. Az energia felhasználásában döntő az atomenergia és a földgáz ( 37 – 38 % ).

4. Az atomenergia bármilyen kiváltása, csökkentése döntő hiba lenne. Az uránellátás a világon több száz éves készletet biztosít. A PA ZRt minden környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, a legolcsóbban termel ( 2009 – ben : 10,67 ft ). Ezért mind az élettartam hosszabbításnak, mind a Lévai projekt megvalósítását minden szinten támogatni kell.

5. A földgázimport azonban lényegesen csökkenthető lenne ( 2008 – ban a hazai termelés 2,61 mrdm3 volt, az import 11,40 ). A hibás, túldimenzionált politika miatt ma már 3.458.442 a földgázfogyasztók száma, a bekapcsolt városok, települések száma már több mint 90 %.

A gázárak növekedése miatt számtalan család már most sem tudja fizetni a gázszámlát. Igaz még a csillagjósok sem tudták megmondani,hogy a Brent//dollár/hordó ára / ára  az 1998 – az 12,76 – ről 2007 – re 72,44    illetve 20089 – ra 96,94 – re fog emelkedni és tudjuk, hogy a földgázára követei a kőolaj árat.

Mi kellene tenni :  Az import helyett a hazai természeti erőforrásainkat kellene igénybe venni.

– Hazánkban 4324 millió tonna gazdaságosan kitermelhető lignitvagyon van  – ebből 3142 millió tonna az Észak-magyarországi területen, 1182 millió tonna a Nyugat-magyarországi területen   – ez akár 2000 MW – os új erőmű építését tenné lehetővé,

– hazánk vizei – mint más európai országban – alkalmasak lennének vízi erőmű létesítésére.

–         az import rontja a külkereskedelmi mérlegünket ( lásd KSH 2008 évi termékforgalom adatait ),  az exportáló ország foglakoztatását segíti,

–         a hazai lignitvagyon alapuló villamos energia termelés ellátásbiztonság, foglalkoztatás, állami bevételek stb szempontjából meghatározó.

–        

6. Mi a veszély a földgáz függőség ilyen nagy arányának : az ellátás biztonság kockázata, az EU 27 földgázfüggősége már most 60 %, a készletek 3/4 része instabil országokban található stb. Új gázvezetékek építésére minimális szükség van.

7. 2014 – ig biztosítani kell az ország egyetlen mélyművelésű barnakőszénbányájának a termelését ( Vértesi Erőmű  Zrt márkushegyi bányaüzem )  amely rendelkezik minden környezetvédelmi engedéllyel és 2014 – ig gazdaságosan kitermelhető az ásványvagyon.

Tisztelt Elnök Úr !

Az elmúlt hónapokban több szakmai előadást tartottam „ Hazánk természeti erőforrásai nemzetközi kitekintéssel „ címen ( legutoljára 2010. február 5 –én  a soproni MTA Geofizikai és Geodéziai Kutató Intézetében ). Felajánlok egy ilyen előadást a Társaság bármelyik szervezeténél.

Ugyancsak felajánlok a Társaság vezetésének egy szakmai program lebonyolítását az   Észak- magyarországi lignit területre, ahol megtekinthetik a közelmúltban üzembe állított – a világ legnagyobb kotrógépét és szalag –kocsiját  és meggyőződhetnek arról, hogy milyen csodálatos a rekultiváció is.

Dr Horn János

aranyokleveles olajmérnök, okl. gazdasági mérnök,

okl. szakközgazda, gazdaságföldtani szakértő,

a BDSZ elnöki főtanácsadója.

Budapest, 2010. március 4

Munkahelyi e-mail : horn.janos@gmail.com

WordPress Plugin Share Bookmark Email