Kedves Kollégák!

A Duna TV 2010.06.12-i, “Gazdakör” c. műsora 1. részében, a “Magyar gazdák francia földön” c. riport keretében, hazai és felvidéki magyar agrár-szakemberek Lotharingiában, Nancy térségében, a Mosel folyó mentén tett szakmai látogatása során , és az ott nyert helyszíni és kamarai tapasztalatok alapján, elhangzott részükről a kérdés – és egyben (s)óhaj – a hazai folyókon történő vízi-közlekedés-, szállítás, a magyar hajózás lehetőségének biztosítása iránt!

Tényleg, miért is nem lehet normálisan hajózni, szállítani hazai vízeinken, és magyar hajókon?

A vonatkozó rész 3:40 és 6:05 között hallható, a kb. 50 perces műsorban, amelynek 2. része 25:45-től, a “Szemléletváltó. Innováció a környezetgazdálkodásban.” címmel, a vízgazdálkodással, (ivó)vízellátással, a szennyvízkezeléssel, stb. foglalkozik. A radikális, “ál-környezetvédők”-nek évtizedekkel korábban, talán érdemesebb és hasznosabb lett volna a vizek tisztaságáért, a csatornázásért, a szennyvíztisztításért (lásd: Budapest tisztítatlan szennyvízei a Dunában!) harcolni, és nem az árvízvédelem (“minden szabadon folyjék”?), a környezetbarát hajózás, a tiszta és megújuló vízenergia-hasznosítás ellen kellett volna “csata-sorba” állni! Talán még nem késő szemléletet váltaniuk!

http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=638780&pid=341332
2010.06.12. Duna TV. Gazdakör. 49:27
1. rész „Magyar gazdák francia földön.” 3:40-től – 6:05-ig Lotharingia / Agrárkamara – Lorainne / Mosel-folyó mente Gabonasilók – beszállítás közúton, betárolás, kitárolás, kiszállítás vízi-úton – Mosel, Rajna – „Agria” Csoport. Ha a hajózás lehetővé válna Magyarországon?

A fenti témához kapcsolódva, tájékoztatásul, mellékelem a határokon átnyúló német Mosel / francia Moselle hajózhatóságát, árvízvédelmét, vízenergia-hasznosítását, a nemzetközi hírű borvidék fejlődését, vízi-, vízparti turizmusát, terület-, és vidékfejlesztését – a környezet-, és természetvédelmi szempontok egyidejű figyelembe vételével – német és francia együttműködés révén biztosító megoldás műszaki vonatkozású részleteit, műholdfelvételek felhasználásával, a német Mosel Rajnai torkolatában fekvő Koblenztől (“Deutsches Eck”), a luxemburgi és francia Moselle-mentén, egészen Nancy-ig, korábbi – a Mosel vízlépcsőire vonatkozó – cikkem kiegészítéseként.

Amíg a hazai gyakorlatban a “duzzasztás” és a komplex, többcélú “vízlépcső-építés” változatlanul tabu téma marad, amíg a Duna – mint nemzetközi víziút – és a Tisza hajózhatóságát, árvízvédelmét szakmailag korrektül, hosszú-távra, nem tudjuk – vagy nem is akarjuk(?) – megoldani, addig is javasolom a mellékelt vetített-képes, zenés előadás megtekintését, amelyhez jó szórakozást kívánok!
Remélhetőleg a mellékelt képek és vízparti-, és a szőlőkkel borított domboldalak, a yacht-kikötők hálózat látványa, stb. talán kedvet csinálnak, és a döntéshozókat végre cselekvésre ösztönzik, a többévtizedes lemaradásunk felszámolása érdekében. Eközben – mellékesen – a turbinák szép csendben termelik a tiszta és megújuló vízenergiát!

Hangszórókat bekapcsolni!

Kellemes hétvégét kíván, mindenkinek,

Baráti üdvözlettel:


Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

FÉNYKÉPALBUM

Dokumentumok:

Mosel leírás – dokumentum

Mosel pps bemutató

WordPress Plugin Share Bookmark Email