From: Dr. Szeredi István To: kerenyia1@t-online.hu Cc: ‘Juhos László’ ; ‘peteril Péteri’ ; palosstudio@gmail.com ; ‘Kozák Miklós’ ; ‘Kiss, Peter’ ; ‘dr. Gerse Károly’ Sent: Monday, January 17, 2011 1:37 PM Subject: RE: KPMG új vízerőmű tanulmánya Közép és Kelet Európára

Tisztelt Ödön bácsi!

Köszönöm a mellékelt tanulmányt. Ismerem.

Az anyag jelenlegi pozitív szemléletű tartalmához mi ketten alapvetően hozzájárultunk. Akkor történt, amikor legalább egy éve Kiss Péter a KPMG energiával foglakozó részlegének vezetője nyilatkozott a Gazdasági Rádióban a vízerőművek és szivattyú energiatározók létesítéséről. Úgy fogalmazott, hogy ilyeneket Magyarországon nem lehet létesíteni, mert nincsenek gleccserek. Első dühömben írtam neki egy levelet arról, hogy a gleccserek a fejében vannak és napozzon sokat, hátha elolvadnak. Tőlem függetlenül Te is nagyon felháborodtál és egy levélben eligazítottad.

Egyidejű, azonos tartalmú fellépésünk megingatta Kiss Péter addigi álláspontját. Első reakcióként Kiss Pétert is elöntötte a méreg, de nem voltam hajlandó erről a hülyeségről vitába keveredni. Akkor már közel kész volt a KPMG vízenergia tanulmányának korábbi változata és Kiss Péter az elbizonytalanodása eredményeképp elszánta magát a szakmai ellenőrzésére. Valamilyen okból akárhol próbálkozott azt a tanácsot kapta, hogy keressen engem. Mivel nem tudott megkerülni elment a főnökeimhez panaszkodni. A vége az lett, hogy a főnökömnél tartott megbeszélésen parancsot kaptam, arra, hogy KPMG anyagát véleményezzem.

A parancsot végrehajtottam, véleményeztem. Mivel az anyag korábbi változata teljes mértékben ellenséges hangvételű volt és hemzsegett a tévedésektől és hibáktól: a hibajegyzék hosszú volt. Annak minden egyes pontját külön is bele kellett verni két KPMG –s fiú fejébe. Egy egész sor kérdésben háttér anyagokat kértek, vitatkoztak, de nem győztek. A végeredmény egy tárgyilagos, vagy a szokásos „szakértői” anyagoknál sokkal tárgyilagosabb tanulmány lett.

Szerintem most már béke van és az anyag sem tragikus. Jó lenne ha magyarul is meg lenne, mert lehetne rá hivatkozni.

Sőt megkockáztatom azt az állítást, hogy Kiss Péter értelmes ember, akit nem a mundér becsülete és az indulatai vezetnek, hanem tud a tényekhez igazodni. Ha hozna a sors valamilyen szikrányi lehetőséget, még szövetséges is lehetne.

Üdvözlettel

Szi


From: kerenyia1@t-online.hu [mailto:kerenyia1@t-online.hu]
Sent: Monday, January 17, 2011 9:31 AM
To: Szeredi István
Cc: ‘Juhos László’; ‘peteril Péteri’; palosstudio@gmail.com; ‘Kozák Miklós’; Kiss, Peter; dr. Gerse Károly
Subject: KPMG új vízerőmű tanulmánya Közép és Kelet Európára

Kedves Pista!

A mellékelt KPMG tanulmány igen értékes dokumentáció arra, hogy Közép-Kelet-Európában Magyarország a legelmaradottabb a vízerő hasznosításban. Ezen régió  energia mérlegében 23 % az átlagos vízenergia hányad. míg hazánkéban, 2009-ben,  alig  0.8 ezrelék. ( 0.8 PJ : 1040 PJ).

A Duna Komplex hasznosítása révén 4 TWh többlet  vízenergia, azaz  14.4 PJ lenne a termelt vízenergia, tehát a részarány közel húszszorosára 1.4 %-ra emelkedne. Ez is kicsi a régió átlagához képest, de a villamosenergia-mérlegben  ez m ár  közel 10 %  hányadot jelentene.

A KPMG tanulmányról érdemes lenne  legalább az energetikai szaklapokban és baráti honlapokon megemlékezni.

Üdvözlettel

Ödön Bá’

http://realzoldek.weboldala.net/albums/userpics/10001/central_and_eastern_european_hydro_power_outlook_web_secured.pdf

.

.

WordPress Plugin Share Bookmark Email