2011.02.27-28. M1 TV “Szempont” c. műsora. A “Szempont” tényleg több, mint 1 vélemény?
Kedves Kollégák!
 
Az M1 TV tegnap esti, ill. ma reggeli, Gulyás István által szerkesztett, “Szempont” c. műsorában, “Dunai Erőmű?” címmel, Nagy András egyoldalú, vízlépcsőellenes prekoncepcióját tartalmazó riportját láthatták, hallhatták. (Bős-Nagymarosi Vízlépcsővel kapcsolatban: “…finoman szólva nem mindenki értett egyet! Nagymaros azóta sem épült meg, szerencsére!…vízierőművet azóta sem akar senki!, …a túlélő vízügyes gárda, stb.)
 
A megszólaltatott riportalanyok közül: 
 
– Nagy Anna kormányszóvívő az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos hivatalos (bár nehezen védhető!) kormányálláspontot képviselte (gr. Széchenyi István, a legnagyobb magyar – az MTA alapítója, a Duna, a Tisza-szabályozás, a gőzhajózás, a hajóépítés, stb. kezdeményezője, az első és a mostani, második Széchenyi Terv névadója – nem tudom mit szólna hozzá?), míg a magukat “környezetvédők”-nek tartó
 
– Vida Viktor a Védegylet,
 
– Bárdos Deák Péter, a Duna Charta, és
 
– Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága elnöke, az LMP képviseletében,
 
a régóta, unos-untalan képviselt, részigazságokat, féligazságokat és szakmailag alapjaiban támadható megállapításokat ismételgetett, amelyek szöges ellentétben vannak a Magyar Tudományos Akadémia / MTA, a Magyar Hidrológiai Társaság / MHT, ill. a Országos Környezetvédelmi Tanács / OKT, a Magyar Mérnöki Kamara / MMK, valamint a kormány egyes tagjainak vonatkozó állásfoglalásaival, és legfőképpen az igazsággal!
 
Kár, hogy ezekre a tényekre sem a műsorvezető, sem a riporter nem utalt (lehet, hogy nem is tudnak ezekről?). A “Környezetvédő” riportalanyok kiválasztása – az eddigi média-gyakorlatnak megfelelően – kissé egyoldalúra sikeredett, amellyel nem segítették elő a “kiegyensúlyozott tájékoztatás” kötelezettségét sem. Nagy kár, talán, majd legközelebb!
 
A laikus közvélemény félre-tájékoztatása több, mint 20 év óta, évente súlyos, milliárdos nagyságrendű károkat okoz a nemzetnek, a nemzetgazdaságnak!
 
http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/02/27/21/Dunai_eromu_.aspx   5:47
M1 TV – „Szempont” Gulyás István. „A „Szempont” több, mint 1 vélemény!”?
Dunai erőmű az ÚSZT munkaverziójában? Kormány válasz, „környezetvédők” véleménye.
Nagy András riportja.
 
Egyszer már meg kérdezhetnék a téma szakértőit is, szakmai párbeszédet kezdeményezhetnének az egyes témában érintett szakterületek képviselőinek bevonásával, de ehhez a szerkesztőnek, riporternek, illene előzetesen felkészülni, és nem eleve “vízlépcső-, és duzzasztás-ellenes prekoncepció”-t képviselni!
 
A témára vonatkozó, nemzetközi és hazai dokumentumok, térképek, fényképek, videó-, és hanganyagok a www.realzoldek.hu honlapon bárki számára elérhetők.
 
Ezek közül most, csak Gunter Pauli, holland közgazdász, a Római Klub tagja “A Kék Gazdaság / The Blue Economy” c. – a Pécsi Tudomány Egyetem jóvoltából – magyar fordításban is megjelent könyvét ajánlom a fenti műsorban érintettek figyelmébe, amelynek mottója az is lehetne, hogy a “Zöld Gazdaság”-ba, csak a “Kék Gazdaság”-on keresztül vezet az út, a laikus “zöld ál-környezetvédők” helyett, a különböző szaktudományok képviselőinek bevonásával, az integrált tervezés, a komplex fejlesztés és a többcélú hasznosítás figyelembe vételével!

 
Baráti üdvözlettel:

Péteri László
okl.ép.mérnök, egyetemi tanársegéd
ny.min.vez.főtanácsos, belkereskedelmi-
idegenforgalmi szakértő

mobil: +36 30 319 2033

Fényképalbum!

WordPress Plugin Share Bookmark Email