http://regnum.ru/news/polit/1963947.html

Görögország átengedte Szíriába Oroszország repülőgépeit az USA nyomása ellenére

Греция пропустила самолёты РФ в Сирию вопреки давлению США

ATHÉN, 2015. szept. 6.—REGNUM

Görögország visszautasította az USA követség követelését a görög légtér lezárására a Szíriának humanitárius segélyt szállító orosz repülőgépek előtt. Ezt a RIA „Novosti” ügynökség közli a görög fővárosból, diplomáciai forrásra hivatkozva.

„Szombaton az USA követsége Görögország ügyvivő kormányához fordult azzal a kéréssel, hogy tiltsák meg az orosz repülőgépek berepülését FIR Athenba. A görög kormány ezt megtagadta, hogy ne rontsa a kapcsolatait Oroszországgal”, mondja a közlemény.

Az amerikai sajtó már napok óta azt állítja, hogy Moszkva lényegesen növelte a részvételét a szíriai polgárháborúban. „Az amerikai tisztviselők még nem jutottak egyértelmű következtetésre Oroszország szándékait illetően Szíriában. Attól tartanak azonban, hogy Moszkva segít Asszad erőinek, támadni a szír kormány ellenségeit, akik közül némelyeket az USA támogat. Oroszország részvételének a növelése erősítheti, Asszad pozícióit és még tovább hosszabbíthatja a polgárháborút, amelyben sok fegyveres csoport, köztük az ’Iszlám Állam’ is, a damaszkuszi kormány ellen lép fel”, – írja a Los Angeles Times.

A Szmolenszkaja Téren[1] válaszoltak az USA információs kirohanásaira. „Még egyszer alá akarom húzni: Megfelelő segítséget nyújtunk és fogunk nyújtani Szíriának, mint ENSZ-tag államnak a terrorista fenyegetés elleni harcban. Ezt a nemzetközi jognak teljesen megfelelve tesszük”, jelentette ki az orosz Külügyminisztérium képviselője, Marija Zakharova.

(Ford. Szende Gy.)

[1] Az orosz Külügyminisztérium

WordPress Plugin Share Bookmark Email