Kollarik István <kollarikistvan@t-online.hu> ezt írta (időpont: 2020. márc. 28., Szo, 19:30):

Tisztelt  Levelezők!

Nem vitatom el senki jogát, hogy úgy és annyira utálja Orbánt, ahogyan és amennyire akarja, ám azt elvárom, hogy a tényeket ne hamisítsa meg.

  1. Cikkbeli megállapítás: „Amíg a magyarországi közvélemény a nemzetközi felmérések szerint nyugtalan és pánikol a kormányzati kapkodás és megkésettség miatt, addig Csehországban az emberek némi óvatossággal és bizakodva tekintenek a jövőbe az országos vesztegzár második hetében. Mi lehet a két társadalom általános hangulatában megfigyelhető eltérés oka?” Ezzel szemben  e körben is megjelent „nem jobboldali” felmérés szerint az ország lakosságának kb. 80%-a helyesli azt a módot, ahogy a kormány menedzseli a járványt.
  2.  Cikkbeli megállapítás:  „Miközben a magyar kormány péntekig, a kijárási tilalom szigorításáig képtelen volt az egészségügyi, a rendvédelmi dolgozók széles tömegeinek a legalapvetőbb védelmi eszközöket biztosítani, addig Csehországban egy honlapon tudják        követni a lakosok, hogy melyik megyében milyen eszközöket szállítottak ki és osztottak szét a lakosság között.”  Ezzel szemben a tények: Veszélyhelyzet kihirdetése (az első regisztrált esetet követően): Magyarország: 7. nap; Lengyelország: 9. nap; Csehország: 13. nap; Belgium: 37. nap; Spanyolország: 45. nap. (De például az olaszok az első beteg regisztrálása után 38, a britek 52 nappal hirdették csak ki a karantént!) Iskolák, egyetemek bezárása: Csehország: 10. nap; Magyarország és Lengyelország: 12. nap; Ausztria: 21. nap; Olaszország: 34. nap; Németország: 45. nap; Franciaország: 52. nap. Éttermek bezárása, csoportos rendezvények korlátozása: Magyarország: 13. nap; Lengyelország és Ausztria: 14. nap; Olaszország: 37. nap; Spanyolország 44. nap; Franciaország: 54. nap. Határok lezárása: Lengyelország: 10. nap; Magyarország: 13. nap; Csehország: 15. nap; Spanyolország 45. nap; Németország 49. nap; Franciaország: 56. nap.
  3. Cikkbeli megállapítás: „A koronavírus járvány egy  korszakos pillanatot hozott el. A magyar miniszterelnök azonban súlyosan beragadt megszokott narratívájába. Még márciusban is több nap állt rendelkezésére egy politikai kommunikáció váltásra. De a magyar kormányfő szélsőséges politikája, agresszív, kirekesztő kommunikációja és főleg, kormánya felkészületlensége, ezt a váltást nem tette lehetővé.”  Ez egyszerűen bizonyítatlan és főleg bizonyíthatatlan primitív hazugság, klasszikus hangulatkeltés. Mire jó az ilyen? Azt fogják kinevetni (ez a jobbik eset) vagy megutálni, aki ilyen szamárságokat hord össze.
  4. Cikkbeli megállapítás:  „Miközben a magyar kormány péntekig, a kijárási tilalom szigorításáig képtelen volt az egészségügyi, a rendvédelmi dolgozók széles tömegeinek a legalapvetőbb védelmi eszközöket biztosítani, addig Csehországban egy honlapon tudják követni a lakosok, hogy melyik megyében milyen eszközöket szállítottak ki és osztottak szét a lakosság között.” Ezzel szemben Kínából irdatlan mennyiségű védőfelszerelés érkezett és érkezik az országba, amelyeket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapnak meg.

Akkor most mi van?

2020.03.28. 7:16 keltezéssel, Bokor Levente írta:

A TÁRGYILAGOSSÁG NYUGALMÁVAL

A “víruspolitika” diagnosztizálása még nem “hazaárulás” (de a hallgatás lehet az).

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2020/03/27/demokraciaval-a-koronavirus-ellen-a-cseh-kormany-egyuttmukodik-az-ellenzekevel/

üdv.
bl

Kedves barátaim!

Kísérjétek figyelemmel az alábbi, naponta frissülő honlapot, és láthatjátok, hogy az egyes országokban mekkora, illetve hogyan alakul a COVID-19 okozta halálozás (naponta frissítik az adatokat):

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Az egyes országok védekezésének eredménye a halálozások abszolút számának, illetve az adott ország összlakosságához viszonyított arányának alakulása.

Minden egyéb csak politikai duma, beleértve azt is, hogy hány tesztet végeztek, és hogy hány eset bizonyult pozitívnak a bizonytalan pontosságú tesztek alapján, és hogy a fertőzöttnek tekintettekhez viszonyítva mekkora a halálozási arány, illetve hányan gyógyultak meg. Ezek az adatok tökéletesen megbízhatatlanok. Egyedül a halálozások száma, és a lakossághoz viszonyított aránya az irányadó.

Nézzük a tényeket:

A cseheknél február 29-én észlelték az első esetet, azóta kb. 11 mó lakosuk közül 11-en haltak meg. Svédország január 30-án találkozott az első esettel, nem védekeznek, meg is van az „eredménye” azóta 10 millió lakosra 105 halottjuk van. Romániában febr. 25. óta kb. 20 mó lakos közül 30-an haltak meg. Ausztriában febr. 24 óta a 9 mó lakos közül 68-an haltak meg, a lengyeleknél március 3-a óta a kb. 38 mó lakos között 18 a halálesetek száma, Szlovéniában március 3-a óta a 2 mó lakos közül 9-en távoztak el, Szerbiában március 5-e óta a 7 mó lakos között 10-en haltak meg, Horvátországban febr. 24-e óta a 4 mó lakos között 5 halálesetet regisztráltak. A többi országot számoljátok ki magatok.

Nekem úgy tűnik, hogy Magyarország nem áll túl rossz helyen: március 3-a óta 9,7 mó lakos között 11 halottunk lett.

Olaszországban k. 60 mó-an élnek, 889 halottal, ami 10 mó lakosra 148 eset, de ezek többsége az északi régiókban élt, úgyhogy a helyzet sokkal rosszabb. A spanyolok kb. 47 mó-an vannak, náluk 682 haláleset történt, ami 145 eset/10 mó lakos.

Az, hogy ezeket az eredményeket melyik kormány milyen eszközökkel, milyen sorrendben érte el, teljesen lényegtelen. A végső kérdés az, hogy a járvány melyik országban mikor ér véget, és hány halottjuk lesz addigra. Addig pedig nem ajánlatos minősítgetni senkit, mert a sok ügyeletes járványügyi hozzá-nem-értő nagyon ráfaraghat a remélt politikai haszon tekintetében, mert könnyen visszanyalhat a fagyi.

Barátsággal

Korom Gyula

WordPress Plugin Share Bookmark Email