info@szeretlekmagyarorszag.hu

Tisztelt Szerkesztőség,

Nagy örömmel olvastam az Önök honlapján ezt a cikket:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/eletstilus/tudod-hogy-mire-hasznalhatod-a-szen-dioxidot-a-haztartasban/

Azért örültem, mert végre akad valaki a média iparban, aki tudja, hogy mi is az a bizonyos széndioxid, amelyről a hivatalos állami propaganda azt híreszteli, hogy a széndioxid környezetszennyező anyag.

Csak gratulálni tudok.

Dr. tech. Héjjas István

aranydiplomás mérnök, irányítástechnikai szakmérnök

Tudod, hogy mire használhatod a szén-dioxidot a háztartásban?

Népszerűségén nincs mit csodálkozni, hiszen számtalan pozitív tulajdonsággal bír.

Szeretlek Magyarország – szmo.hu
2021. május 12.

A szén-dioxid az egyik leggyakrabban szóba hozott gázféleség, legyen szó otthoni vagy ipari felhasználásról. Népszerűségén nincs mit csodálkozni, hiszen számtalan pozitív tulajdonsággal bír. A szén-dioxid ipari gázként és a háztartásban megjelenő formában is elterjedt. Sokoldalúsága leginkább abból a tényből fakad, hogy többféle halmazállapotban hasznát lehet venni: gáznemű, cseppfolyósított és szilárd formában is.

Ipari gáz vagy háztartási segédanyag?

Ipari gázoknak nevezünk minden olyan gáznemű anyagot, amely a gyártásban, iparban, termelésben nagy mennyiségben vesznek részt. Ezek rendelkezésre állása, valamint tulajdonságai főként azért meghatározóak, mert kiemelten nagy mennyiségben kerülnek forgalomba. Jelentőségüket tovább növelheti, ha olyan kritikus fontosságú iparban kerülnek felhasználásra, mint amilyen az élelmiszeripar vagy egészségügy. 

Az ipari gázok kiemelt felhasználási területe a fémgyártás, a fémmegmunkálás, vegyipar, élelmiszeripar, üveggyártás, építőipar, egészségügy, de a sor még folytatható. A gázok tárolása és szállítása a modern technológiáknak hála már temérdek felhasználási módot lehetővé tesznek. Palackos, palackköteges, vagy akár csővezetékes szállítás is működhet sok esetben.

Elsőre talán szokatlannak tűnik a palackos gázok beszerzésének gondolata, viszont ha belegondolunk, akár otthonunkban is lehet belőlük több, főként ha élelmiszeripari gázok kerülnek szóba. A tűzoltó palackok, esetleg a szénsavas italok alkotóelemeként is a palackos gázok, konkrétan a szén-dioxid kerül felhasználásra, de mások is említhetőek. Például a hidrogén a petrokémiai folyamatok fontos alkotóeleme. Példaként említhetnénk még a nitrogént, amelyet a műanyaggyártásnál alkalmaznak, vagy az ózont, amely kiváló fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik.

A sokoldalú szén-dioxid

A szén-dioxid normál körülmények közt légnemű gáz, azonban lehűtve szárazjégként is alkalmazzák, illetve gyakran cseppfolyósított formában. A tiszta levegő 0,040%-ban tartalmazza, bár az utóbbi időben mennyisége megnövekedett a klímaváltozás következményeként. Színtelen, szagtalan, nem éghető, vízzel jól vegyíthető, számtalan jó tulajdonságának hála sokrétűen használható a háztartásban és iparban egyaránt.

Mire jó a szén-dioxid a háztartásban és az iparban?

A szén-dioxidot az iparban alapgáznak szokták nevezni, hiszen felhasználása roppant széles körű. Az iparban a hegesztés- és lézertechnológia egyik alapvető anyaga. Élelmiszerek fagyasztására és hűtveszállítására is tökéletesen alkalmas, de nagyon gyakran felülettisztításra is használják, hiszen remek fertőtlenítő tulajdonságokkal bír.

Hasznosításának sora szinte a végtelenségig folytatható. Ipari szennyvizek tisztítására, vagy az uszodavizek fertőtlenítésére is nagyszerű. Az élelmiszeriparban koffein és egyéb aromák, esszenciák kinyerésére is igénybe veszik szuperkritikus extrakcióval, de ehhez természetesen speciális technológiák és más anyagok is szükségesek. A háztartásban szinte napi szinten találkozni szén-dioxiddal, közvetlenül, vagy közvetetten. Főként a szénsavas üdítőitalok hozhatóak példaként, de akár a pezsgő, vagy a sör előállítását is említhetnénk. A konyhai felületek fertőtlenítésére is remek szolgálatot tesz, de átvitt értelemben szerepe van a mélyhűtött élelmiszerekhez való hozzájutásunkban is.

Természetesen más gázokkal vegyítve is alkalmazható, példaként a nitrogénnal való együttes használata hozható fel. Ez esetben nitrogénnel keverve védőzágos csomagolás előállításával biztosítható az élelmiszerek hosszabb eltarthatósága.

Összefoglalva a fenti információkat, meglepő dolgok tudhatóak meg a szén-dioxid kapcsán, ha utánajárunk ennek a roppant izgalmas gáznak. Érdekes módon az ipari termelésben nagy mennyiségben, de akár a háztartásban kisebb dózisban is találkozhatunk vele a mindennapi élet során. Az élelmiszeripari gázok közt elsőnek említhető, ami a jelentőségét, életünkre való hatását illeti, de számos más területen és helyzetben is találkozni vele. Kevés az ilyen sokoldalú gáz, felhasználási lehetőségeinek tényleg csak a képzelet és a fantázia szab határt.

 

WordPress Plugin Share Bookmark Email