379/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet

Kedves Pista!

Szeredi Pista gondosan átnézte a kormány rendeletet ami logikus felépítésűnek és, mérnöki pontosságúnak tűnik.  Érthetetlen, hogy ezt bárki vízlépcső ellenesnek minősíthesse.  Főleg nem egy akadémikus.   Leveled eszerint rémhír-terjesztésnek látszik.

A Kormány nem adott felmentést a vízerő hasznosítás vizsgálatának elhagyására, sőt azt meg követeli.

Kérlek próbáld helyre tenni a téves következtetést mind a magad, mind  dr. Alföldi László nevében  is.

Üdvözöl

Ödön Bá’

U.i.  Légy szíves megadni elérhetőségeidet.  Változtak a telefon számok?

From: Szeredi István Dr. [mailto:iszeredi@mvm.hu]
Sent: Monday, November 23, 2009 10:34 AM
To: kerenyia1@t-online.hu
Subject: 379-2007

Tisztelt Ödön Bácsi!

Mellékeltem a 379/2007 számú kormány rendeletet.
379/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet
Ebből kiemelhetők a következők:

  • A többcélú hasznosítás: A rendelet 4. § (1) bekezdése szerint a vízi létesítmények tervezése során előnyben kell részesíteni a többcélú alkalmazási, hasznosítási megoldásokat.
  • Környezetvédelmi követelmények: A rendelet 5. § szerint, ha egy vízi munka, illetve létesítmény megakadályozza a folyón, illetve vízfolyáson a közlekedést, úgy az engedélyes – megfelelő műszaki megoldás megvalósításával – köteles gondoskodni az áthaladás és a hosszirányú ökológiai átjárhatóság feltételeinek biztosításáról. Ez kiegészítik a 6. § követelményei, mely szerint a vízi munkák befejezése után, vagy a vízi létesítmények megszüntetése esetén az érintett területet, beleértve az anyagnyerő helyeket is, rendezni, rekultiválni kell.
  • A vízerőhasznosítás vizsgálatának kötelezettsége: A rendelet 62. § szerint a folyó vízszintszabályozásának kialakításánál minden esetben meg kell vizsgálni a vízerőhasznosítás lehetőségét is.
  • A lépcsőzés feltételei: A rendelet 63. § (1) bekezdése úgy intézkedik, hogy a természetes állapotában is hajózható folyó vízhasznosítási célból történő vízszintszabályozása során a vízlépcsők számát, helyét és a duzzasztási szinteket úgy kell megállapítani, hogy a korábbi hajóútméret ne csökkenjen. Kiegészítésként a (2) bekezdés szerint a folyókon az ökológiai és egyéb célú vízszintemelést, illetve vízszintszabályozást az árvízvédelmi, jég- és hordalék levezetési, valamint a környezetvédelmi, természetvédelmi, ökológiai szempontok figyelembevételével, a hossz- és keresztirányú átjárhatóság biztosításával kell megvalósítani.
  • A hajózhatóvá tétel feltételei: A rendelet 66. § (2) bekezdés e szerint ha a hajózásra nem alkalmas folyó hajózhatóvá tétele folyószabályozási módszerekkel nem lehetséges, a hajóút a folyó lépcsőzésével, vízszintszabályozásával biztosítható.

Az előbbiek alapján úgy ítélhető, hogy jelenleg nincs tiltó rendelkezés hatályban, sőt kötelező minden esetben a vízerő hasznosításának lehetőségét megvizsgálni.

Fentiek szerint az EU TEN-T által finanszírozott 2007-HU-18090-S számú és 2010 decemberében befejeződő, 8 millió EUR költségű projektben, a VITUKI a 379/2007. (XII. 23.) Kormány rendelet 62. § szerint köteles vizsgálni a vízerő hasznosítás lehetőségét. A kormány rendelet szerinti kötelezettsége alól akkor jogosult kitérni, ha arra vonatkozóan felmentést kért és kapott.

Üdvözlettel

Szeredi I

WordPress Plugin Share Bookmark Email