Varga Mihály (FIDESZ) nem talál fogást Oszkó Péteren

—– Original Message —–

Sent: Tuesday, January 19, 2010 3:48 PM
Subject: A Pénzügyminisztérium közleménye – A kormány sikeresen kezeli a válságot

A Pénzügyminisztérium közleménye

A kormány sikeresen kezeli a válságot

Reagálás Varga Mihály sajtótájékoztatójára

A kormány sikeresen kezeli a válságot. Ezt jelzi a több mint fél éve jelentős mértékben stabilizálódott forint árfolyam, a csökkenő kamatok, az alapvetően megjavult külső egyensúly, valamint az, hogy az Európai Unióban, sőt a fejlett világ egészében, Magyarország a legjobb államháztartási helyzetben lévő országok csoportjába került.

A magyar stabilizáció nemzetközi szinten az egyik legsikeresebb programnak tartják szakértők, s eljutottunk odáig, hogy már példaként ajánlják erre rászoruló uniós országoknak.

De a stabilizáció eredményei az állampolgárok mindennapi életében is tetten érhetők. Elhárult a veszélye annak, hogy tömegesen nem tudják fizetni devizaalapú hiteltartozásaikat, a stabilizálódó, erősödő forint hatására mérséklődtek a törlesztési terhek.

Azt azonban nem állítja a Pénzügyminisztérium, hogy vége lenne a világgazdasági válságnak. Bár a statisztikai adatok alapján feltételezhető, hogy a magyar gazdaság a múlt év harmadik negyedévében a válság mélypontján túljutott, e kedvező változások a foglalkoztatási adatokban csak később válnak érzékelhetővé.

Ugyanakkor a munkanélküliség tekintetében a környező országokhoz képest Magyarország inkább jobb helyzetben van. A legfrissebb adatok tavaly novemberről vannak. E szerint novemberben Magyarországon a harmonizált munkanélküliségi ráta 10,8 százalék volt, Szlovákiában 13,6 százalék, Lengyelországban 8,8 százalék, de az euróövezet egészében is 10 százalék.

Azok a sajtóhírek pedig tévesek, miszerint adateltitkolás történt volna Magyarországon a költségvetési hiányszámoknál. Egy bírósági döntés kapcsán éppen az derült ki, hogy a publikált és a belső adatok között nem volt lényeges eltérés. A rendelkezésre álló legutolsó, szakmailag alátámasztott adatok a statisztikai tájékoztatás keretében nyilvánosságra is kerültek.
Magyarországnak elemi érdeke, hogy biztosított legyen piaci finanszírozása. Ezt sikerült elérni. Ez növeli az ország iránti befektetői bizalmat, ami megjelenik abban is, hogy folyamatosan csökken az általunk fizetett felár. Az a körülmény, hogy az ország finanszírozását 2009. közepétől már nem a Nemzetközi Valutaalap által rendelkezésre bocsátott kedvezményes kamatozású kölcsönök, hanem teljes egészében piaci források biztosítják, összességében kedvezőbbé teszi az ország kockázati besorolását, és ezáltal valójában csökkenti a teljes államadósságon fizetendő kamatfelárat.

Budapest, 2010. január 19.

Pénzügyminisztérium Sajtó

WordPress Plugin Share Bookmark Email